SP.A wil lagere loonkosten in 'reconversiesteden'

18/06/13 om 05:24 - Bijgewerkt om 05:24

Om de concurrentiekracht van ons land te verbeteren, wil de SP.A 'reconversiesteden' creëren. Daar kunnen bedrijven zich makkelijker vestigen en voordeliger laaggeschoolden aanwerven.

Er zouden zeker twee rconversiestden per provincie komen. Telkens zou het gaan om steden met een hoge werkloosheid. Het voorstel, waarover Het Nieuwsblad en De Standaard berichten, komt ter sprake bij het eerste overleg tussen de verschillende regeringen over de hoge loonkosten.

Eerste vijftig werknemers gratis

De SP.A is er net als Vlaams minister-president Kris Peeters - die aan de alarmbel trok en op het overleg heeft aangedrongen - van overtuigd dat er in ons land nood is aan een verlaging van de loonlasten, om de groei van de economie te stimuleren. Maar liever dan een algemene verlaging, willen de socialisten lagere kosten in een aantal zogenaamde reconversiesteden. Dat zouden in eerste instantie onder meer Gent, Genk, Antwerpen, Menen, Blankenberge en Oostende kunnen zijn.

Voor bedrijven die zich in die steden vestigen, zou het aanwerven van laaggeschoolden goedkoper worden gemaakt. Zo moet er voor de eerste vijftig werknemers geen sociale werkgeversbijdrage worden betaald. Een taskforce, bestaande uit de VDAB maar ook stedelijke diensten, zou deze bedrijven bovendien helpen op het vlak van vergunningen en het aanwerven van het juiste personeel.

N-VA ligt dwars

Ook Peeters deed vorige week al een voorstel in die richting. Hij pleitte ervoor om in bepaalde zones een gunstiger fiscaal regime te installeren voor ondernemingen. Maar coalitiepartner N-VA dreigt roet in het eten te gooien. Die vindt het probleem van de hoge loonkosten vooral een federale kwestie, terwijl in het voorstel van sp.a de gewesten de rekening betalen. (Belga/TV)

Onze partners