SP.A wil geld KBC gebruiken om schuld gemeenten af te lossen

16/12/15 om 08:30 - Bijgewerkt om 08:29

SP.A stelt voor het geld dat KBC vervroegd terugbetaalt, te gebruiken om de schulden van de gemeenten af te bouwen. Het gaat om 3 miljard euro. De partij dient een amandement op het programmadecreet in. N-VA waarschuwt dat de Vlaamse regering indertijd zelf in het rood is moeten gaan om de bank-verzekeraar te steunen en dat die schuld in eerste instantie moet worden terugbetaald.

SP.A wil geld KBC gebruiken om schuld gemeenten af te lossen

Joris Vandenbroucke (SP.A) © BELGA

Bank-verzekeraar KBC betaalt nog dit jaar het resterende deel van de overheidssteun terug die ze tijdens de financiële crisis in 2008-2009 kreeg. Dat is vijf jaar vroeger dan gepland. De bank was nog 3 miljard euro (2 miljard Vlaamse steun en 1 miljard premie) verschuldigd aan de Vlaamse overheid.

De Vlaamse SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke wil de miljarden gebruiken om de financiële situatie van de Vlaamse steden en gemeenten te verbeteren. Zo krijgen zij de nodige ademruimte om te investeren, onder meer in projecten ter bestrijding van de radicalisering, in welzijnswerk en in sociale voorzieningen, redeneert hij.

SP.A dient een amendement in op het programmadecreet, dat de begroting begeleidt. Daarin is het voorstel opgenomen voor 450 euro per inwoner schulden van de lokale besturen over te nemen.

N-VA niet akkoord

Vlaams N-VA-fractieleider Matthias Diependaele laakte in De ochtend op Radio 1 dat SP.A het geld al wil uitgeven vooraleer de overheid het in handen heeft. Bovendien gaat het om geld waarvoor de overheid zelf is gaan lenen. Prioritair voor Diependaele is dat eerst die schulden worden terugbetaald.

De fractieleider van de Vlaamsnationalisten ontkende ook dat de Vlaamse regering de steden en gemeenten aan hun lot overlaat. Zo herinnerde hij eraan dat het Gemeentefonds een groeipercentage van 3,5 procent kent, ondanks de moeilijke omstandigheden. Ook zijn er ook maatregelen die de steden en gemeenten ten goede komen, zoals de federale indexsprong, aldus nog Diependaele. (Belga)

Onze partners