SP.A wil erkende vluchtelingen spreiden naar grootte van gemeente

18/09/15 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

'Als er zich te grote concentraties van vluchtelingen voordoen in bepaalde steden en gemeenten, dan belemmert dit hun integratie en maakt het de inspanningen van de lokale besturen onbeheersbaar', luidt het bij de Vlaamse socialisten.

SP.A wil erkende vluchtelingen spreiden naar grootte van gemeente

Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) © BELGA

Oppositiepartij SP.A stelt voor dat erkende vluchtelingen over het land gespreid worden naar de bevolkingsgrootte van de gemeenten. Kamerleden Johan Vande Lanotte en Monica De Coninck dienen daarover een wetsvoorstel in. Het doel is ervoor te zorgen dat elke vluchteling na erkenning het recht heeft om begeleid te worden, zegt Vande Lanotte.

Als er zich te grote concentraties van vluchtelingen voordoen in bepaalde steden en gemeenten, dan belemmert dit hun integratie en maakt het de inspanningen van de lokale besturen onbeheersbaar, luidt het bij de Vlaamse socialisten. 'De toewijzing aan het OCMW is beperkt tot een periode van 2 jaar na toekenning van het vluchtelingenstatuut', legt De Coninck uit. 'Elke erkende vluchteling die geen beroep doet op het OCMW, valt uiteraard niet onder het spreidingsplan en is vrij om zich te vestigen in een gemeente naar keuze.'

Huisjesmelkerij voorkomen

De SP.A'ers willen dat de OCMW's actief op zoek gaan naar huisvesting voor de vluchtelingen en voor de betaling van die huisvesting een deel van hun leefloon kunnen oormerken. Daarmee moet huisjesmelkerij en uitbuiting vermeden worden. 'Wanneer zoals vandaag de erkenning vlug gaat en er veel erkenningen zijn, betekent dit dat deze mensen na nauwelijks enkele maanden verblijf zelf een huis moeten zoeken en daardoor overgeleverd worden aan een woningmarkt die vooral uit slechte, ongezonde en verwaarloosde woningen zal bestaan die dan nog vaak aan te dure prijzen zullen worden verhuurd.'

Ook wat de mensen betreft die nog geen erkenning kregen en opgevangen worden in federale opvangcentra, vindt de SP.A het beter dat 'er in zekere mate gespreid wordt.' 'Maar daarvoor is geen wettelijke bepaling nodig.' (Belga/AVE)

Onze partners