SP.A vraagt extra commissie leefmilieu in Vlaams Parlement vanwege droogte

Vlaams parlementslid Rob Beenders (SP.A), 15 maart 2017 © BELGA

‘We zijn in Vlaanderen duidelijk niet klaar om de toenemende droogteperiodes als gevolg van de klimaatverandering op te vangen’, zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (SP.A).

Vlaams parlementslid Rob Beenders (SP.A) gaat een vervroegde commissie leefmilieu aanvragen in het Vlaams Parlement om de aanhoudende droogte te bespreken.

‘Voor SP.A mag Schauvliege gerust eerst op vakantie, maar onmiddellijk erna wil ik graag dat de commissie leefmilieu vervroegd samenkomt’, zegt Beenders in een persbericht. Hij kondigt aan binnenkort aan de commissievoorzitter de vraag te zullen stellen om de minister te kunnen ondervragen.

Beenders meent dat Vlaanderen niet klaar is om de toenemende droogteperiodes op te vangen.'”Met het beleid dat vandaag gevoerd wordt, gaan we er niet komen en zal er op termijn effectief een tekort aan water zijn. Er wordt te weinig geïnvesteerd in modernisering van waterbuffering bijvoorbeeld. Schauvliege moet verder durven gaan, dat zeg ik niet alleen, dat zeggen ook experten.’

Beenders wijst op de waterschaarste van vorig voorjaar en zegt dat de situatie dit jaar weer onvoldoende onder controle is, ondanks het actieplan van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) dat in mei werd voorgesteld. Volgens Beenders blijkt onder meer uit de verschillende regels rond waterverbruik die de voorbije weken van kracht waren dat het beleid van Schauvliege faalt.

‘Mensen begrijpen dat niet en het zorgt niet voor duurzamer waterverbruik. Waarom mag men in Limburg meer water verbruiken dan in West Vlaanderen? Volgens Schauvliege wordt er tussen de watermaatschappijen beter samengewerkt rond de watervoorraden. Dit blijkt niet in de praktijk want elke provincie heeft andere regels. Dat is absurd voor een kleine regio als Vlaanderen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content