SP.A vraagt blokkering rusthuisprijzen

25/09/15 om 10:24 - Bijgewerkt om 10:24

SP.A reageert ontgoocheld op de nieuwe regels en verwachte prijsverhogingen van de rusthuizen.

SP.A vraagt blokkering rusthuisprijzen

© iStock

SP.A pleit voor een blokkering van de rusthuisprijzen tot er voldoende investeringen komen in nieuwe, betaalbare rusthuisplaatsen. Maar eigenlijk mag de kost gewoon niet hoger zijn dan wat iemand aan pensioen krijgt, zo reageert Vlaams parlementslid Ingrid Lieten (SP.A) op de nieuwe regels voor prijsverhogingen.

SP.A reageert ontgoocheld op de nieuwe regels en verwachte prijsverhogingen. 'De regering laat de rusthuizen nu expliciet toe om hun prijzen te verhogen', aldus Lieten. 'Een rusthuis is nu al voor veel mensen onbetaalbaar. De gemiddelde prijs bedraagt 1.500 euro per maand, terwijl het gemiddelde pensioen amper 1.200 euro bedraagt.'

De socialisten noemen het positief dat plafonds worden vastgelegd voor de prijzen, maar vinden dat die niet ver genoeg gaan. 'Wij vragen een prijsblokkering, minstens tot het moment dat er voldoende investeringen komen in nieuwe, betaalbare rusthuisplaatsen. Want terwijl er wel een kader komt voor prijsverhogingen, blijft het lang aangekondigde kader voor investeringen in nieuwe rusthuizen uit, waardoor minstens 171 bouw- en renovatieprojecten in de koelkast zijn gezet.' (Belga/AVE)

Onze partners