SP.A-voorzitter Bruno Tobback: 'Ik ben niet getrouwd met mijn functie'

29/06/14 om 12:20 - Bijgewerkt om 18:04

Bruno Tobback hoeft niet per se voorzitter van de Vlaamse socialisten te blijven. "Ik ben getrouwd met mijn partij, niet met mijn functie", zei de SP.A-voorzitter in het VRT-programma De Zevende Dag.

SP.A-voorzitter Bruno Tobback: 'Ik ben niet getrouwd met mijn functie'

© Belga

Eerder deze week raakte bekend dat de Vlaamse socialisten in december van dit jaar verkiezingen houden om een nieuwe voorzitter aan te duiden. De verkiezingen kaderen in een vernieuwingsoperatie om het tij te keren na de teleurstellende verkiezingsresultaten van eind mei. Tobback werd er - onder meer door zijn povere persoonlijke score - deels op afgerekend.

Maar de huidige voorzitter kwam al voor de verkiezingsdag van 25 mei binnen de partij geregeld onder vuur te liggen. Tobback zou te eigengereid zijn en kritiek slecht verteren.

Getrouwd met de partij

In het VRT-programma 'De zevende dag' liet hij zondag blijken niet noodzakelijk vast te houden aan zijn functie als partijvoorzitter. "Ik ben getrouwd met mijn partij, niet met mijn functie", verduidelijkte hij. Tobback voegde eraan toe dat niemand om zijn ontslag als voorzitter gevraagd heeft.

Nieuwe voorzitter?

Maar of hij dan plaats wil ruimen voor een nieuwe voorzitter? "Ik weet niet of dat nodig is. We hebben dat in het verleden al meermaals geprobeerd. Ik geloof niet dat een nieuwe voorzitter alles opeens kan veranderen. Die verandering doe je samen, met alle leden en gezichten. Niet alleen", aldus Tobback. De huidige voorzitter voegde eraan toe dat vervroegde verkiezingen moeten passen binnen de vernieuwing van de partij, "anders hebben ze geen zin."

Kwaad op journalisten

Presentator Ivan De Vadder wilde zondag ook graag van de SP.A-voorzitter vernemen waarom hij zich vaak kwaad maakt op journalisten. Tobback antwoordde dat hij dat de afgelopen jaren amper twee keer heeft gedaan. "Ik ben een slechte hypocriet. Als ik blij ben, dan zie je dat goed. Als ik boos ben, ook."

(VRT/BO)

Lees meer over:

Onze partners