Sp.a verontrust over 'ontmanteling' sociale inspectie

26/09/16 om 08:56 - Bijgewerkt om 09:00

Sp.a-voorzitter John Crombez is verontrust over de hervorming van de sociale inspectie die staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) wil doorvoeren. 'Ik vraag me écht af wat de bedoeling is. Tenzij deze regering de strijd tegen sociale dumping van de kaart wil vegen', zegt Crombez. Maandagochtend voeren de ambtenaren van de sociale inspectie actie tegen de hervormingsplannen.

Sp.a verontrust over 'ontmanteling' sociale inspectie

John Crombez © Belga

Dat er gesleuteld wordt aan de organisatie van de sociale inspectie raakte vorige week bekend. De dienst wordt niet opgedoekt maar wel geïntegreerd in een andere structuur. De personeelsbezetting blijft daarbij intact, benadrukt Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld). De arbeidsauditeurs, die de sociale fraude opsporen en vervolgen, noemen de plannen 'onlogisch en contraproductief' en 'een grote stap achteruit in de strijd tegen georganiseerde en internationale sociale fraude'.

Nu trekt ook sp.a-voorzitter John Crombez, in het verleden zelf staatssecretaris voor Fraudebestrijding, aan de alarmbel. 'Ik vraag me écht af wat de bedoeling is. Een staatssecretaris die bevoegd is voor fraude moet fraude bestrijden, niet de mensen die fraude opsporen. Want zo lopen we miljarden mis voor de schatkist', zegt hij. 'De sociale inspectie ontmantelen, houdt in dat de jarenlange expertise én het zorgvuldig internationaal opgebouwde netwerk om sociale dumping te bestrijden, uitgekleed worden", zegt hij.

Onafhankelijkheid onder druk?

Met de 'versplintering' van de sociale inspectie bestaat volgens Crombez ook het risico dat haar onafhankelijkheid verloren gaat. 'De sociale inspectie behandelt vandaag tips en informatie over fraudenetwerken in volle onafhankelijkheid en binnen haar gespecialiseerde cellen. Het idee dat een groot deel van die mensen nu verspreid wordt over verschillende inspectiediensten maakt dat ze zullen moeten werken onder aansturing van werkgevers en werknemers. Maar vooral zal heel veel tijd verloren gaan met het opnieuw opbouwen van structuren en het aansturen van de diensten.'

Maandag om 10.30 uur, aan de Financietoren in Brussel, houden de ambtenaren van de sociale inspectie een nationale actie tegen de hervormingsplannen.

(Belga/SK)

Onze partners