SP.A: "Turtelboom is niet bij de les"

29/10/15 om 11:10 - Bijgewerkt om 11:09

"Annemie Turtelboom is duidelijk niet bij de les". Zo reageert oppositiepartij SP.A op het feit dat de Vlaamse begroting volgens de laatste cijfers afstevent op een tekort van 900 miljoen euro.

SP.A: "Turtelboom is niet bij de les"

Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open Vld) © BELGA

De Vlaamse begroting dreigt dit jaar af te sluiten met een tekort van 900 miljoen euro. Dat schrijft de krant De Tijd op basis van het recentste rapport van het Monitoringcomité, dat de begroting opvolgt.

Oppositiepartij SP.A is niet mals voor Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open Vld). "Het begint een traditie te worden bij de begrotingsopmaak. Nadat de minister haar cijfers neerlegt in het Vlaams Parlement, is het afwachten hoeveel honderden miljoenen ze naast de realiteit begroot heeft", zeggen fractieleider Joris Vandenbroucke en begrotingsspecialist Jan Bertels. Volgens hen is Turtelboom "niet bij de les".

"De afwijking tussen haar ramingen en de gegevens van het Monitoringcomité zijn niet beperkt en incidenteel, maar van een orde die dermate ruim is, dat we stilaan kunnen spreken van een aanpak die structureel fout blijkt te zitten", klinkt het. "Turtelboom zet hiermee de Vlaamse regering in haar hemd. Wij verwachten van de minister van Begroting dat ze de financiële toestand van Vlaanderen strikt opvolgt in plaats van telkens achter de feiten aan te hollen".

Kinderziekten

De Vlaamse regering ging uit van een tekort van 150 miljoen euro voor dit jaar op een begroting van ongeveer 39 miljard euro. Maar dat tekort blijkt dus groter dan verwacht. Vlaanderen loopt 400 miljoen euro fiscale ontvangsten mis omdat de Vlaamse Belastingdienst een achterstand heeft bij de afhandeling van dossiers van erfenis- en registratierechten. De Belastingdienst int die inkomsten pas sinds dit jaar, wat tot enkele kinderziekten leidt.

Verder vallen de economische groei en de inflatie tegen, waardoor de inkomsten lager zijn dan verwacht. Ook de doelstelling voor de "onderbenutting" dreigt niet gehaald te worden. Dat betekent dat enkele uitgaven waarvan de regering uitging dat ze niet zouden gebeuren, er toch komen. Tot slot verplicht Europa enkele uitgaven in de Vlaamse begroting op te nemen. (Belga/MVM)

Onze partners