SP.A stemt in met nota van Vande Lanotte

05/01/11 om 12:02 - Bijgewerkt om 12:02

De partij aanvaardt de nota van de bemiddelaar als onderhandelingsbasis.

De SP.A aanvaardt de onderhandelingsnota van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte als basis voor verdere onderhandelingen over de staatshervorming. Volgens de partij ligt alles op tafel om een akkoord te sluiten.

Vande Lanotte verwacht in de loop van woensdag een antwoord op zijn nota van de zeven partijen die deelnemen aan de onderhandelingen. Groen! zette dinsdagavond al het licht op groen. De Vlaamse socialisten deden dat woensdagmiddag.

Voorzitster Caroline Gennez verklaarde na afloop van het partijbureau dat de nota van Vande Lanotte een 'evenwichtig pakket' is. Zo bevat het volgens haar een 'verticale, propere splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde met een minimum aan compensaties'.

Gennez is ook tevreden dat Vande Lanotte in zijn nota voorziet dat de verkiezingen op federaal niveau en in de gemeenschappen en gewesten vanaf 2014 om de vijf jaar zullen samenvallen. Het parlementaire jaar zou starten op 15 september in plaats van op de tweede dinsdag van oktober.

Elke politicus wordt verplicht het mandaat op te nemen waar hij het laatst voor verkozen werd. Het systeem van opvolgers en doorschuiven van mandaten wordt zo een halt toegeroepen, aldus de SP.A-voorzitster.

'Verregaande fiscale autonomie'

Volgens de SP.A-voorzitster zorgen de bevoegdheidsoverdrachten die voorzien zijn in de nota ervoor dat de maatschappelijke uitdagingen op verschillende domeinen beter kunnen worden aangepakt.

De regio's krijgen volgens de Vlaamse socialisten de hefbomen in
handen om meer mensen aan het werk te krijgen, een uniform
woonbeleid uit te stippelen en een beter gezinsbeleid te voeren als gevolg van de regionalisering van de kinderbijslag.

Gennez wees ook op de verregaande fiscale autonomie en responsabilisering van de deelstaten die in de nota voorzien zijn. In een eerste fase is sprake van 44 procent fiscale autonomie voor de deelstaten, wat na tien jaar zou oplopen tot 54 procent. De gemeenschappen zullen volgens haar meer dan vandaag worden 'gefinancierd naar behoefte'.

Gennez wil snel starten met de uitvoering van het akkoord. Wie het werk moet voortzetten, is voor haar minder van belang. Maar volgens Gennez is Vande Lanotte beschikbaar om een akkoord verder te begeleiden, al is het aan Elio Di Rupo en Bart De Wever om te beslissen wie er aan zet is.

Onze partners