SP.A-partijtoppers schrijven motie van wantrouwen tegen voorzitter Bruno Tobback wegens Landen

© Belga

Verschillende S.PA-partijtoppers, onder wie Freya Van den Bossche en John Crombez, hebben in een brief aan voorzitter Bruno Tobback hun onvrede geuit over de manier waarop hij de situatie in Landen heeft aangepakt.

Dat berichten De Tijd en De Standaard.

De 45 ondertekenaars, vooral parlementsleden en partijmedewerkers, klagen de reactie van Tobback op het incident in Landen aan. Socialistisch burgemeester Gino Debroux probeerde woonwagenbewoners daar weg te jagen met luide muziek van een dj. Ze vinden de aanpak van de voorzitter ’te laks en volstrekt ontoereikend’. Als socialistisch partijleider had Tobback uitdrukkelijk afstand moeten nemen van de woorden en daden van de burgemeester.

Ze citeren een passage uit de beginselverklaring van de SP.A die de gelijkheid van alle mensen in de verf zet.

Partijbureau

De socialisten vragen snel een partijbureau samen te roepen en een nieuw standpunt over Landen in te nemen.

De brief is een motie van wantrouwen tegen de voorzitter, wiens stoel sinds de verkiezingsnederlaag van 25 mei wankelt. ‘Ik denk dat dit over meer gaat dan Landen alleen’, zegt een topper in De Tijd.

Kandidaat-voorzitter

In De Standaard noemt staatssecretaris John Crombez het gedrag van de Landense burgemeester symptomatisch voor de malaise binnen de SP.A.

‘Ik heb een uitgesproken mening over hoe het anders moet. Ik engageer me ook voor de vernieuwingsoperatie. Dan zou het wel gek zijn om geen kandidaat­-voorzitter te zijn’, klinkt het. ‘De boeg moet dringend om. Whatever it takes.’

Tobback: ‘Context’

In een reactie op de partijwebsite zegt Tobback dat het inzetten van luide muziek als instrument om mensen weg te pesten, niet strookt met de humane waarden die wij als partij verdedigen. Hij vraagt niettemin om oog te hebben voor de context waarin dit is kunnen gebeuren.

‘Wanneer we op basis van onze waarden zoals ze in de beginselverklaring zijn opgenomen menen dat deze levenswijze een plaats verdient in onze samenleving (…) dan moeten we ook verder consequent zijn en een kader op tafel leggen waarin dat ook wettelijk en ruimtelijk mogelijk is. (…) Rechtvaardigheid in de praktijk nastreven betekent dat we bij het beoordelen van iemands daden – en zeker bij het maken van het publieke proces daarvan – oog hebben voor de context waarin ze gesteld worden. Een context waarin we vandaag burgemeesters laten improviseren omdat ze van de hogere overheid – in casu de Vlaamse regering – niet de juiste instrumenten krijgen. En hen dan publiek veroordelen wanneer ze daarbij uit de bocht gaan zoals in Landen is gebeurd.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content