SP.A over Bourgeois I: ‘Niet snoeien om te groeien, maar snoeien om te bloeden’

© Belga

Het Vlaams regeerakkoord van Bourgeois I plaatst miljoenen Vlamingen volgens SP.A-fractieleider Bart Van Malderen voor spreekwoordelijke slagbomen: voor wie geld heeft, gaat de slagboom omhoog. Voor wie niet kan betalen, blijft hij gesloten.

Oppositiepartij SP.A schoot de afgelopen dagen al volop op het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse bewindsploeg. Fractieleider Bart Van Malderen deed er zaterdag tijdens het debat in het Vlaams Parlement nog een schepje bovenop.

‘Naar een kil en koud Vlaanderen’

Volgens de Vlaamse socialisten wordt met het regeerakkoord immers een bocht gemaakt naar een ander Vlaanderen, ‘een kil en koud Vlaanderen waarin heel wat deuren onherroepelijk gesloten worden.’

De partij vreest onder meer lagere kinderbijslagen, hogere inschrijvingsgelden in het hoger onderwijs, duurdere tickets op tram en bus en een hogere energie- en waterfactuur.

‘De V’s in het regeerakkoord staan vooral voor de V van Verlies’

Van Malderen gebruikte het beeld van de péages, de tolpoortjes op de wegen in Frankrijk. De Vlaming zal volgens hem overal – van de schoolpoort tot het rusthuis – geconfronteerd worden met slagbomen. Voor wie voldoende geld heeft, gaat de slagboom vlot omhoog. Voor wie niet kan betalen, blijft hij gesloten, luidt de redenering.

Volgens Van Malderen doet de regering Bourgeois niet aan “snoeien om te groeien”, maar aan “snoeien om te bloeden” en staan de drie V’s in het akkoord vooral voor de ‘V van verlies’. ‘Deze regering is geen besparingsregering, maar een factuurregering’, klonk het.

N-VA, CD&V en Open VLD: ‘Factuur niet doorschuiven naar later’

Maar meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD lieten de kritiek van SP.A niet zomaar passeren. Koen Van den Heuvel en Mathias Diependaele, fractieleiders van CD&V en N-VA, benadrukten in koor dat de geplande besparingen nodig zijn en dat het belangrijk is ‘de factuur niet door te schuiven naar later’.

‘Besparen is voor ons geen fetisj. We doen dat niet omdat we dat graag doen, maar uit zorg voor de mensen die na ons komen en om de rommel uit het verleden op te ruimen’, aldus Diependaele. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content