SP.A-OPEN Denderleeuw dient klacht in tegen voordracht N-VA burgemeester

18/02/13 om 18:00 - Bijgewerkt om 18:00

Het kartel SP.A-Open in Denderleeuw, dat met uittredend burgemeester Jo Fonck (SP.A) na moeizame coalitiegesprekken naar de oppositiebanken verwezen werd, dient een klacht in tegen de voordracht van N-VA burgemeester Jan De Dier. Dat meldt het kartel op haar website.

Het kartel verwijst naar uitspraken van Vlaams Belangkopstuk Kristof Slagmulder, die twitterde en gaf in krantenartikels toe dat hij een handtekening zette onder een voordrachtsakte van CD&V en N-VA. Ook Vlaams fractieleider Joris Van Hauthem verklaarde in de plenaire zitting van 6 februari aan Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois dat Vlaams Belang een voordrachtsakte met CD&V en N-VA tekende.

"Ik ontken namens N-VA en CD&V met klem dat er zo'n akte werd getekend", aldus toekomstig burgemeester Jan De Dier (N-VA). "Dit is complete larie en ik vraag me af waarop ze zich baseren om dat te blijven rondstrooien. Ik daag hen uit om wit op zwart een kopie van die voordrachtsakte te tonen. Wij met N-VA en CD&V hebben alleen maar de akte met de twee leden van Open VLD/Plus getekend."

Het kartel SP.A/OPEN zegt verder dat de handtekeningen van Open VLD/Plus leden Geert Van Schelvergem en Guy Van Dalem niet gebruikt konden worden voor de voordrachtsakte van Jan De Dier, omdat die twee politici op de verkiezingsnacht al een voordrachtsakte voor Jo Fonck (SP.A) als burgemeester tekenden.

"Dat is net de reden waarom die coalitievorming zo lang duurde", weerlegt De Dier. "Eenmaal de voordrachtsakte van SP.A/OPEN en Open VLD/PLus onontvankelijk werd verklaard, konden die twee leden een voordrachtsakte met CD&V en N-VA tekenen", stelt hij. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners