SP.A: ‘Meer dan 11.500 gezinnen betalen 770 euro Turteltaks’

Rob Beenders (SP.A), Vlaams parlementslid, met partijgenoot Yasmine Kherbache © BELGA

Meer dan 120.000 gezinnen in Vlaanderen zullen binnenkort meer dan 100 euro betalen voor de Vlaamse energieheffing of ‘Turteltaks’. Voor ruim 11.500 gezinnen zal het zelfs gaan om een bedrag van 770 euro. Dat zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (SP.A). Volgens hem zijn de cijfers nog een onderschatting van de realiteit.

De Vlaamse regering voert vanaf 2016 een forfaitaire energieheffing in van 100 euro per gezin. Met die heffing wil Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten wegwerken. De heffing werd door critici snel omgedoopt tot de ‘Turteltaks’ en kwam al meermaals onder vuur te liggen.

SP.A concludeert nu, bij monde van Vlaams parlementslid Rob Beenders, dat één gezin op twintig meer (tot veel meer) zal betalen dan 100 euro. ‘Minstens 108.570 Vlaamse gezinnen zullen 130 of 290 euro moeten betalen. Nog eens minstens 11.515 gezinnen betalen zelfs 770 euro’, aldus Beenders.

Dat komt omdat het verbruik van die betrokken gezinnen hoger ligt dan 5.000 kilowattuur per jaar. Volgens Beenders gaat het om gezinnen met een aparte meter voor toestellen die alleen ’s nachts elektriciteit verbruiken. Die gezinnen werden daar in het verleden zelfs voor aangemoedigd.

Beenders: ‘Minstens één gezin op twintig betaalt te veel, tot 8 keer meer, alleen omdat ze destijds zijn ingegaan op de aanmoedigingen van de overheid om met accumulatieverwarming te werken en zo de overtollige stroom te verbruiken die de kerncentrales ’s nachts opwekken.’

Beenders wijst er nog op dat de gezinnen die elektrisch verwarmen zonder een aparte meter voor exclusief nachtverbruik nog niet in de cijfers zijn inbegrepen. “Het werkelijke aantal gezinnen dat in deze categorieën valt, ligt dus nog een stuk hoger”. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content