SP.A krijgt kritiek van PS

11/10/10 om 21:12 - Bijgewerkt om 21:12

SP.A-voorzitster Caroline Gennez ontkent dat haar partij de N-VA achterna holt.

SP.A-voorzitster Caroline Gennez ontkent dat haar partij de N-VA achterna holt. Ze pareert daarmee de kritiek van PS-kopstuk Philippe Moureaux.

Moureaux zei maandagavond in Terzake (Canvas) dat Gennez bijna hetzelfde zegt dan Bart De Wever en dat de SP.A een kleine partij is die de N-VA naloopt.

Gennez betreurde die uitspraken en ontkent dat ze aan het handje van de N-VA loopt. Dat wordt volgens haar bevestigd door de uitspraak die De Wever tijdens het weekeinde deed, namelijk dat er geen Vlaams front is omdat hij de SP.A niet vertrouwt.

De SP.A-voorzitster stelde vast dat er al veel vertrouwen rond de tafel is weggesijpeld. Ze betreurde de forse uitspraken van PS-voorzitter Elio Di Rupo.

Hij had tijdens het weekeinde gezegd dat er bij Vlaamse onafhankelijkheid een Franstalig België van Wallonië en Brussel zal overblijven en dat de inwoners van de zes faciliteitengemeenten in de rand rond Brussel dan zullen bevraagd worden over hun toekomst.

'Tijd om voort te onderhandelen'

Gennez wil dat het gekibbel tussen N-VA en PS stopt en dat de zeven partijen nu echt gaan onderhandelen.

Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke riep beide partijen in Terzake op om de onderhandelingen snel te hernemen. Beke herhaalde de oproep van zijn partij tot 'radicale redelijkheid'.

Het politiek bestuur van CD&V had maandag met ergernis kennis genomen van de verbale vijandelijkheden tussen de verschillende partijen die de voorbije maanden betrokken waren bij de onderhandelingen voor een nieuwe regering.

Beke noemde de uitspraken van Di Rupo over een België van Wallonië, Brussel en de zes faciliteitengemeenten een kandidaat-premier onwaardig.

Lees meer over:

Onze partners