SP.A: ‘Hele kunstvorm dreigt te verdwijnen’

© Belga

De beslissing van cultuurminister Joke Schauvliege (CD&V) om 850.000 euro uit de pot met projectsubsidies te gebruiken voor het gezelschap Musical van Vlaanderen botst bij coalitiepartner SP.A en oppositiepartij Groen op kritiek.

Zo spreekt Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A) van een “oneigenlijk gebruik van projectsubsidies”. Idrissi vreest ook dat er op die manier minder geld overblijft voor de sociaal-artistieke organisaties. “Musical van Vlaanderen krijgt 850.000 euro, de sociaal-culturele organisaties een peulschil. Twee maten, twee gewichten?”, zo vraagt de SP.A-politica zich af.

Via De Morgen raakte bekend dat Musical van Vlaanderen 850.000 euro projectsubsidies krijgt ter ondersteuning van de musical “Assepoester, het tamelijk ware verhaal”. De musicalorganisatie kaapt daarmee een belangrijk deel van de projectsubsidies weg.

SP.A: ‘Twee maten, twee gewichten’

“Vorig jaar kregen we nog het heuglijke nieuws dat 10 procent van het totaalbudget voor subsidies in het kader van het kunstendecreet vrijgemaakt zou worden voor projectsubsidies. De bedoeling van de projectsubsidies was dat ze ten goede zouden komen van de kunstenaars”, merkt SP.A-parlementslid Idrissi op.

“Maar diezelfde kunstenaars zien nu een vierde van het totaalbedrag opgeslorpt worden door de musicalorganisatie en blijven in de kou staan”, luidt het.

Volgens Idrissi dreigen de sociaal-artistieke organisaties de dupe te worden. “Wat met de sociaal-artistieke organisaties die uit de boot vielen bij de structurele subsidies en waarvan meer dan 80 procent van de aangevraagde projectsubsidies bij de eerste ronde in januari van dit jaar werden afgekeurd?”.

Zij vreest dat “een hele kunstvorm” dreigt te verdwijnen. “Ik stel me luidop de vraag of hier geen twee maten en twee gewichten worden gebruikt.”

Groen: ‘Pure vriendjespolitiek’

Ook de partij Groen is niet te spreken over de beslissing van Vlaams minister Joke Schauvliege om de Musical van Vlaanderen 850.000 euro projectsubsidies toe te kennen. De oppositiepartij hekelt de “sluikse wijze” waarop dat gebeurde en spreekt van “pure vriendjespolitiek”. “De sector verdient een eerlijke behandeling, zonder verdachtmakingen of politiek gelobby”, klinkt het.

Musical van Vlaanderen viste bij de uitdeling van de structurele subsidies nog achter het net, maar krijgt nu 850.000 euro. Daar stelt Groen-parlementslid Bart Caron zich vragen bij. Als de minister het advies niet volgt, “wat dan wel?”. “Verschillende CD&V’ers kwamen openlijk uit voor die subsidies”, brengt Caron in herinnering.

Hij ziet ook heel wat banden met de organisatie. “Het meterschap van mevrouw Dehaene, het gemeenteraadsmandaat van Geert Allaert en de samenstelling van de raad van bestuur.”

De groene politicus onderstreept dat zijn partij niet gekant is tegen subsidies voor publieksvriendelijke musicals in Vlaanderen. “Maar alleen als dat nodig is om het te maken. En als het resultaat van een hoog niveau is. Niet om veel geld te verdienen. We zouden dat ook niet verdragen van andere kunstorganisaties”, besluit hij.

N-VA: ‘850.000 euro lijkt veel, maar dat is relatief in musicalwereld’

Coalitiepartner N-VA is mild voor de beslissing van cultuurminister Joke Schauvliege. “850.000 euro lijkt heel erg veel geld. Maar in de wereld van de musical is dat relatief. Dergelijke producties voor een breed publiek vragen nu eenmaal veel geld”, zegt Vlaams N-VA-parlementslid en lid van de cultuurcommissie Marius Meremans.

Wel is de N-VA van mening dat er een duidelijk verschil moet zijn en blijven tussen structurele subsidies en projectsubsidies. “Het kan niet de bedoeling zijn om via deze laatste toch structureel te ondersteunen”, luidt het in een mededeling.

“De vraag is vandaag niet zozeer of 850.000 euro veel geld is. De vraag is of we naar de toekomst toe willen inzetten op musical, en hoe we dat willen doen, zonder het systeem van de projectsubsidies te bezwaren. Voor film zijn er bijvoorbeeld aparte instrumenten. Dat debat moeten we samen met de minister kunnen voeren”, besluit Meremans. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content