SP.A hekelt 'Vlaamse straat' in Parijs: 'Inefficiënt en gemors met geld'

08/07/15 om 17:57 - Bijgewerkt om 17:57

Het initiatief om een week lang een 'Vlaamse straat' te organiseren in Parijs schiet zijn doel voorbij en is gemors met geld, hekelt SP.A-parlementslid Steve Vandenberghe.

SP.A hekelt 'Vlaamse straat' in Parijs: 'Inefficiënt en gemors met geld'

Ben Weyts (N-VA) © Belga Image

In Parijs is deze week de 'Rue de Flandre' ingehuldigd. Dat is een straat in de wijk Monmartre die van 5 tot 11 juli volledig Vlaams kleurt, met onder meer een frietkot en een bierkelder.

Het gaat om een initiatief van Toerisme Vlaanderen en verschillende openbare en privépartners, bedoeld om Vlaanderen nog bekender maken bij de Franse toerist. Dat gebeurt door initiatieven rond gastronomie, design, festivals en de kust. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) huldigde de straat mee in.

De 'Rue de Flandre'

De 'Rue de Flandre' © Belga Image

Aan de Rue de la Flandre hangt een prijskaartje van 380.000 euro, waarvan 320.000 is gefinancierd door Toerisme Vlaanderen.

Steve Vandenberghe (SP.A)

Steve Vandenberghe (SP.A) © Belga Image

Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (SP.A) heeft kritische bedenkingen bij het initiatief. 'Ik ben niet tegen toeristische promotie, maar dit schiet zijn doel voorbij. Men mikt op de Franse toeristen, maar die komen daar helemaal niet. Die zitten in de zomer helemaal niet in Monmartre.' Buitenlandse toeristen dan? 'Die moeten al behoorlijk de weg kwijt zijn eer ze per ongeluk in een achterafstraatje als de Rue Androuet komen.'

'Ik kan mij dan ook niet van de indruk ontdoen dat prestige en de jacht op een unieke invalshoek hier heeft geprimeerd op doelmatigheid en efficiëntie', aldus Vandenberghe.

De SP.A'er heeft ook vragen bij de kostprijs. 'In totaal 380.000 euro. Terwijl men overal moet besparen en er voor de strijd tegen de radicalisering maar 400.000 euro wordt vrijgemaakt. Hier wordt gemorst met geld', aldus Vandenberghe. (Belga/KVDA)

Onze partners