SP.A en Groen! dringen aan op spoed bij regeringsvorming

30/11/10 om 17:42 - Bijgewerkt om 17:42

Dat hebben ze gezegd naar aanleiding van nieuw overleg met de koninklijk bemiddelaar. Hij start woensdagavond bilateraal overleg.

De Vlaamse partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over de staatshervorming hebben dinsdagnamiddag weer samengezeten met koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A). Voor aanvang benadrukten SP.A en Groen! dat er snel een regering moet gevormd worden.

Nadat de zeven partijen vorige week woensdag het compromisvoorstel van Vande Lanotte hadden aanvaard als onderhandelingsbasis zat de bemiddelaar donderdag samen met PS, CDH en Ecolo en vrijdag met N-VA, CD&V, SP.A en Groen!

Maandag zag de bemiddelaar de Franstalige partijen weer en dinsdag de Vlaamse partijen. Voor de start van die vergadering benadrukten SP.A-voorzitster Caroline Gennez, haar partijgenoot Frank Vandenbroucke en Groen!-voorzitter Wouter Van Besien
dat de speculatie op de financiële markten één van de redenen is om snel een regering te vormen.

Volgens Gennez moet er een tandje worden bijgestoken omdat België terrein verliest op de omringende landen. Ze verwees ook naar de crisis over de opvang van asielzoekers.

Ook Frank Vandenbroucke en Wouter Van Besien benadrukten dat er vooruitgang moet worden geboekt. Van Besien haalde daarbij het financiële aspect aan, maar ook energie, asiel en migratie. CD&V en N-VA legden geen verklaringen af.

De vergadering tussen de bemiddelaar en de vier Vlaamse partijen over zijn compromisvoorstel duurde tot omstreeks 18.30 uur.

Bilaterale contacten

Woensdag gaat Vande Lanotte alle amendementen op zijn compromisvoorstel op een rijtje zetten en nagaan hoe de standpunten dichter bij elkaar kunnen worden gebracht.

Van woensdagavond tot zaterdag plant hij een reeks bilaterale contacten met de partijvoorzitters. Caroline Gennez (SP.A) komt woensdagavond als eerste aan de beurt en Elio Di Rupo (PS) zaterdagochtend als laatste omdat ze de komende dagen in Warschau aan een congres van de Europese socialisten deelnemen.

De voorzitters van de vijf andere partijen komen donderdag en vrijdag aan de beurt. Het is de bedoeling dat Vande Lanotte vanaf maandag 6 december weer per taalgroep vergadert.

Lees meer over:

Onze partners