SP.A en CDH tegen Belgische militairen in Afghanistan na 2014

© Belga

De uitspraken van ministers De Crem (CD&V) en Reynders (MR) zorgen voor spanningen binnen de regering.

Tijdens een meerdaags bezoek aan de Belgische militairen in Afghanistan noemden minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en zijn collega van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) de kans groot dat er ook na 2014 nog Belgische soldaten ter plaatse zullen blijven. Offensieve taken zullen ze niet meer uitvoeren, maar opleiding en bescherming behoren nog steeds tot de mogelijkheden, aldus beide ministers.

SP.A en CDH: “Tegen regeerakkoord”

Maar dat is niet naar de zin van coalitiepartners SP.A en CDH. “Uiterlijk in 2014 moeten we een einde maken aan deze dure en uitzichtloze militaire operatie”, aldus SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen. “Het regeerakkoord is overduidelijk”. Ook Georges Dallemagne (CDH) noemt de uitlatingen “tegengesteld aan het regeerakkoord”.

Concreet spreekt dat akkoord van “een terugtrekking van de Belgische troepen vanaf 2012, met een definiteve terugtrekking ten laatste in 2014 (…), zonder een aanwezigheid ter plaatse, met andere partnerlanden, uit te sluiten om de heropbouw te ondersteunen”.

Groen: “België volgt slaafs NAVO”

Eenzelfde geluid klinkt overigens bij oppositiepartij Groen. Die wil dat de terugtrekking dit jaar start en zo snel mogelijk wordt afgerond, “ten laatste tegen eind 2014”. Kamerlid Wouter De Vriendt had gehoopt op een nieuw Belgisch beleid voor Afghanistan, maar stelt teleurgesteld vast dat het met de regering-Di Rupo “business as usual” is.

“Als we geen werk maken van vredesakkoorden met de Taliban en politieke druk op Pakistan, is een oplossing voor het conflict onmogelijk”. Dat er nog steeds bijna tien keer meer Belgische middelen gaan naar de militaire inzet (112 miljoen euro) dan naar de civiele hulp (12 miljoen euro), bewijst voor hem echter dat België “slaafs de NAVO-strategie volgt”.

Volgende regering

De terugtrekking uit Afghanistan is in heel wat NAVO-lidstaten voer voor verhitte discussies.

In ons land loopt de huidige legislatuur echter in het voorjaar van 2014 al af. Ook de volgende meerderheid zal zich dus vermoedelijk nog over de uiteindelijke beslissing kunnen uitspreken. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content