SP.A eist euthanasie voor minderjarigen

© Belga

De SP.A wil met twee wetsvoorstellen het recht op euthanasie uitbreiden tot minderjarigen en ‘blijvend onbewsute’ dementerenden.

De SP.A’sters Myriam Vanlerberghe en Marleen Temmerman vuren deze maand twee wetsvoorstellen af op het parlement waardoor twee nieuwe categorieën van mensen toegang krijgen tot euthanasie.

Het gaat om minderjarigen en dementerenden of mensen die “blijvend onbewust” zijn geworden. Dat staat in De Standaard.

De Vlaamse socialisten zeggen vastberaden te zijn alles op alles te zullen zetten om een politiek antwoord te geven aan de vraag om de 10 jaar oude wet uit te breiden. De SP.A kan waarschijnlijk op de steun van Open VLD en Groen in dat debat. Bij CD&V is terughoudendheid en N-VA blaast warm en koud, aldus De Standaard.

PS tegen

In de Senaat lijken de wetsvoorstellen de meeste kans te maken, maar de Franstaligen liggen dwars. Uitgerekend de linkerzijde is fel gekant tegen een uitbreiding. Volgens senator Philippe Mahoux (PS) is het “onmogelijk om wettelijk te bepalen wanneer iemand dement genoeg is om zijn vroegere wilsverklaring toe te passen”. De PS zegt ook te vrezen dat de wet etruggedraaid wordt.

CD&V: ‘Voor iedereen moet zelfde principe gelden’
CD&V vindt dat op het vlak van euthanasie voor iedereen hetzelfde principe moet gelden. “Het kan niet zijn dat voor volwassenen het zelfbeschikkingsrecht geldt en voor anderen een ander principe”, werd vernomen bij voorzitter Wouter Beke.

“Nu de vraag zich stelt ‘wat met kinderen, personen met een zware handicap of wilsonbekwame volwassenen?’ stelt men vast dat het individuele zelfbeschikkingsrecht tekortschiet”, aldus Beke. “Wie het euthanasiedebat aantrekt, moet ook bereid zijn om het debat over de uitgangspunten van de huidige wet aan te gaan.”

Zorgethische relatie

Beke zegt dat CD&V vanuit een zorgethische relatie vertrekt wat betreft vraagstukken over leven en dood. “Of het nu gaat over meerderjarigen, minderjarigen, personen met een zeer zware handicap of
dementerenden: deze vragen moeten voor ons bespreekbaar kunnen zijn, maar dan wel voor iedereen op dezelfde manier. De vragen moeten worden besproken met de partner, de kinderen, de ouders, de zorgverstrekkers en het medische team.”

Dat uitgangspunt moet voor de CD&V “voor het geheel van de regelgeving” gelden. “Je kan geen uitzonderingstoestand creëren en zeggen: we gaan voor het zelfbeschikkingsrecht, maar daar waar het niet in het verhaal past, nemen we een ander uitgangspunt”, luidt het nog. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content