Sp.a: 'Een Vlaams beleid voor de sterksten, in plaats van een sterker Vlaanderen'

23/07/14 om 18:57 - Bijgewerkt om 18:57

'We hebben deuren geopend voor jongeren, gezinnen, ouderen en wie het moeilijk heeft. De nieuwe Vlaamse regering gooit ze dicht in hun gezicht.' Oppositiepartij sp.a is niet te spreken over het nieuwe centrum-rechtse Vlaamse regeerakkoord van N-VA, CD&V en Open VLD.

Sp.a: 'Een Vlaams beleid voor de sterksten, in plaats van een sterker Vlaanderen'

© BELGA

De sp.a, die voortaan oppositie zal voeren tegen de Vlaamse regering, is niet te spreken over het nieuwe centrum-rechtse Vlaamse regeerakkoord dat N-VA, CD&V en Open Vld sloten.

'De voorbije jaren hebben we in dit land deuren geopend en kansen gegeven aan jongeren, gezinnen, ouderen en wie het moeilijk heeft. Deze nieuwe Vlaamse regering gooit ze weer dicht in hun gezicht', zegt sp.a-voorzitter Bruno Tobback. 'Deze nieuwe ploeg heeft de mond vol over verbinden. Maar verbinden doe je niet door te snoeien in de zaken die we delen, in die zaken die Vlaanderen net warm en solidair maken. Alles wat we delen, wordt duurder', zegt Tobback.

'Europa toonde al aan waar dit toe leidt'

'Verbinden doe je niet door het inschrijvingsgeld te verhogen in het onderwijs en de werkingsmiddelen te verlagen. Dat doe je niet door de kinderbijslag te verminderen voor schoolgaande en studerende kinderen. Dat doe je niet door de energie- en waterfactuur voor gezinnen te laten stijgen om grote bedrijven te plezieren. Dat doe je niet door alle kosten voor zorg door te rekenen aan senioren in plaats van een maximumfactuur in te voeren. Verbinden doe je evenmin door de tarieven van De Lijn te verhogen of ouderen mobiliteit te ontzeggen. Zo koppel je mensen net los in plaats van ze te verbinden', gaat de sp.a-voorzitter verder.

'Iedereen zal een inspanning moeten doen, maar niet iedereen evenredig. Het is de man of de vrouw in de straat die de rekening dubbel gepresenteerd krijgt. Een keer via de belastingen en nog een keer om toegang te krijgen tot de gemeenschappelijke voorzieningen die ze nodig hebben, zoals openbaar vervoer of degelijk onderwijs. Europa toonde de voorbije jaren al aan tot wat zo'n omgekeerde herverdeling leidt.'

Geen vertrouwen

'Dit Vlaanderen dreigt bijzonder kil te worden. Een Vlaanderen bestuurd door een notaris die zich baseert op cijfers, grafieken en tabellen in plaats van op mensen. Een Vlaams beleid voor de sterksten, in plaats van een sterker Vlaanderen. Vertrouwen creëren doet dit absoluut niet', besluit Tobback.

Fractieleider Bart Van Malderen vult aan: 'Ik drukte gisteren mijn bezorgdheid uit over werk, welzijn en duurzame mobiliteit. Voorlopig wordt alles bevestigd. Bij de kinderbijslag gebeurt er zeker niks tot 2016, laaggeschoolden worden compleet genegeerd op de arbeidsmarkt en waar vooruitstrevende steden investeren in openbaar vervoer, gaan wij terug naar de jaren '50.' (Belga/WB)

Onze partners