SP.A: 'Dure huurwaarborg zoveelste factuur Vlaamse regering voor meest kwetsbare gezinnen'

15/07/17 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:44

Bron: Belga

'De beslissing van de Vlaamse regering om de huurwaarborg te verhogen van twee naar drie maanden heeft veel weg van zinloos pestgedrag', zegt Vlaams sp.a-parlementslid Michèle Hostekint in een reactie.

SP.A: 'Dure huurwaarborg zoveelste factuur Vlaamse regering voor meest kwetsbare gezinnen'

© Belga

De SP.A is niet te spreken over de verhoging van de huurwaarborg van twee naar drie maanden. 'Niemand is gebaat bij deze maatregel, terwijl de meest kwetsbare gezinnen nog maar eens nodeloos op kosten worden gejaagd', aldus Michèle Hostekind namens de oppositiepartij.

'Als minister van Wonen zou Homans de belangen van huurders en verhuurders moeten verzoenen, als minister van Armoede zou ze mensen met een laag inkomen moeten helpen een degelijke woning te vinden', zegt Hostekint. 'Helaas doet ze twee keer krek het omgekeerde: ze zet huurders en verhuurders tegen elkaar op en ze duwt huurders verder de armoede in', zegt Hostekind.

'Bovenop de eerste maand huur moeten huurders nu twee maanden waarborg betalen. Dat is al een stevig bedrag. Daar nog eens een smak bovenop doen, is zuivere pesterij. Minister Homans maakt de huurmarkt nog ontoegankelijker en verhoogt de drempel voor de meest kwetsbare gezinnen die nu al moeite hebben om een woning te vinden. Een minister van Wonen moet zorgen dat elk gezin een woning kan vinden, helaas doet Homans het omgekeerde', aldus Hostekind.

Sp.a herhaalt haar pleidooi voor de oprichting van een centraal georganiseerd huurwaarborgfonds, dat de belangen van huurders en verhuurders met elkaar verzoent zonder de huurwaarborg te verhogen, en instaat voor de inning en de terugbetaling van huurwaarborgen. Mensen zonder spaargeld zouden de waarborg dan in kleine schijven kunnen betalen, zodat ze meer ademruimte krijgen om de rekeningen te betalen. 'Zo'n fonds helpt kandidaat-huurders die geen grote spaarboek hebben én geeft zekerheid aan de verhuurders', besluit Hostekint.

Onze partners