SP.A beschouwt akkoord over kerncentrales als onbestaande

25/05/10 om 16:41 - Bijgewerkt om 16:41

Het akkoord over het langer openhouden van de drie oudste kerncentrales moet volgens de SP.A opnieuw onderhandeld worden.

De SP.A beschouwt het akkoord dat de vorige federale regering sloot met GDF Suez over het langer openhouden van de drie oudste kerncentrales als onbestaande. Volgens de partij moet de nieuwe federale regering het akkoord opnieuw onderhandelen.

In oktober 2009 sloot de federale regering een 'protocolakkoord' met elektriciteitsproducent GDF-Suez waardoor de Franse groep de kerncentrales Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 tien jaar langer mocht openhouden.

Normaal zouden ze vanaf 2015 sluiten, maar dat werd uitgesteld tot 2025. In ruil zoude overheid een vergoeding krijgen.

Maar door de val van de regering geraakte het akkoord niet meer goedgekeurd in het parlement.

De SP.A ondertekende dinsdag een brief aan de top van Suez waarin de Vlaamse socialisten verklaren dat het akkoord voor hen onbestaande is.

Winsten afromen

Voormalig minister en Senaatslijttrekker Johan Vande Lanotte wijst er op dat akkoord het monopolie van de Franse energiemaatschappij in ons land voor jaren bevestigt.

Door dat monopolie stegen zijn de elektriciteitsprijze van juli 2007 tot juli 2008 ondanks het feit dat de oude kerncentrales afgeschreven zijn met 22 procent gestegen, aldus de SP.A.

Volgens de Vlaamse socialisten moet de nieuwe regering die monsterwinsten afromen.

Onze partners