SP.A Aalst is kritiek van nationale partij kotsbeu

Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De SP.A-schepenen uit Aalst pikken het niet langer dat de nationale partijtop kritiek uitte op het Aalsterse bestuursakkoord zonder vooraf bij hen verhaal te halen.

Het uitgelekte bestuursakkoord van de Aalsterse meerderheid van N-VA, CD&V en SP.A of wat daar voor moet doorgaan, zette de Vlaamse socialisten in rep en roer. ‘De afdeling plaats zich buiten de partij’, zei Gents burgemeester Daniel Termont in De Morgen.

De Aalsterse schepen Dylan Casaer reageert ontstemd. Volgens hem zijn de mediaberichten zwaar overtrokken en baseert de partijtop zich niet op de feiten. “Volgens mij hebben ze de echte tekst niet gelezen”, zei Casaer in De Ochtend op Radio 1.

Nog voor de nieuwe coalitie aan de slag was, bracht ze de nationale partijleiding in een lastig parket. De aanwezigheid van ex-Vlaams Belanger Karim Van Overmeire als N-VA-schepen van Vlaamse Zaken en Inburgering was een struikelsteen. Na hevige discussies binnen de Aalsterse SP.A-afdeling stemde een meerderheid uiteindelijk voor deelname aan het bestuur. De nationale top slikte de bittere pil door, maar niet zonder te waarschuwen de lokale mandatarissen in het oog te zullen houden.

Provinciaal voorzitter Freya Van den Bossche liet verstaan dat er “grenzen” zijn aan de “lokale verschillen” binnen de partij. “Er staan in het akkoord akelige voornemens die indruisen tegen onze fundamentele principes”, zegt ze in De Morgen. “Hiermee plaatst de afdeling zich buiten de partij.”

Ook Gents burgemeester Daniël Termont vindt het bestuursakkoord heel erg. “Ik veronderstel dat onze partijorganen snel zullen samenkomen en deze zaak hopelijk tegenhouden.”

Maar SP.A-voorzitter Bruno Tobback grijpt voorlopig niet . Toch bevat het gelekte document volgens hem “absolute onzin”. Hij wil eerst de verkiezingen van het dagelijkse bestuur van SP.A Aalst afwachten, waar een nieuwe voorzitter wordt verkozen.

‘Waarom kijkt men altijd naar SP.A, CD&V doet toch ook mee’

De keuze gaat tussen Patrick De Smedt, die enkele maanden geleden tegen bestuursdeelname was en Pieter Van Sande, die voor deelname was. Wie de nieuwe voorzitter wordt, zal daarna ook de tactiek van de nationale partijleiding bepalen.

SP.A-schepen Ann Van De Steen pleit voor een beter overleg tussen de nationale top en lokale mandatarissen. “Aalst wordt geen laboratorium voor alles wat rechts, conservatief, streng of Vlaams is. Waarom kijkt men trouwens altijd naar SP.A? CD&V doet toch ook mee.” Ze voegt er bovendien aan toe dat de tekst die nu gelekt is een basistekst was en al lang achterhaald is.

De Aalsterse SP.A’ers benadrukken tot slot dat het bestuursakkoord deels geïnspireerd is op praktijken uit Gent en Mechelen, waar respectievelijk SP.A’er Daniël Termont aan het roer staat en kopstuk Caroline Gennez tot voor kort schepen was. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content