Soepeler gebruik stroomstootwapens onderzocht

06/10/10 om 14:01 - Bijgewerkt om 14:01

De minister van Binnenlandse Zaken wil nagaan of de politie bij gevaarlijke opdrachten er meer een beroep op kan doen.

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) wil laten onderzoeken of de politie meer gebruik kan maken van een stroomstootwapen of taser.

De taser neutraliseert het slachtoffer door een elektrische schok. Het wapen is erg omstreden. Momenteel mogen alleen de speciale interventie-eenheid van de federale politie en enkele agenten van het bijzonder bijstandsteam van Antwerpen de taser gebruiken.

Maar dat mag slechts onder strikte voorwaarden. Zo moeten de gebruikers onder meer een speciale ministeriële toelating hebben. Turtelboom wil nu laten onderzoeken of de politie het wapen meer kan gebruiken, zo heeft ze volgens de Concentrakranten in de Kamer gezegd.

Volgens de minister zijn er een aantal aanvragen binnen van politiekorpsen om de taser te gebruiken. Ze gaat die bundelen en er nog eens goed over nadenken. Turtelboom wijst erop dat er bij tasers een grotere kans op overleving is.

Rechtstreekse aanleiding is het recente dodelijk politiegeweld in Putte, waar een agressieve jongeman omkwam door een politiekogel toen de politie op vraag van de ouders de woning binnenviel. Na dat incident drong de voorzitter van de Commissie voor de Lokale Politie aan op meer mogelijkheden om tasers te gebruiken.

Onze partners