Socialistische voorzitters vragen meer eerlijkheid van ABVV

21/02/13 om 09:11 - Bijgewerkt om 09:11

PS-voorzitter Paul Magnette en diens SP.A-collega Bruno Tobback benadrukken dat de automatische index gehandhaafd bleef, ook al spreken de bonden van een bevriezing van de lonen

Magnette en Tobback vragen de socialistische vakbond ABVV dan ook wat meer eerlijkheid. Ondanks de nationale betoging hebben de socialisten "zich tot het uiterste ingespannen om de automatische indexering te handhaven, bijna tegen alles en iedereen in", klinkt het.


"De PS voorkomt dat de regering het slechte pad opgaat. We hebben neen gezegd aan zij die de pensioenleeftijd willen verhogen of de index in vraag stellen", beklemtoont Magnette. De PS-topman vindt het oneerlijk te stellen dat de regering aan de index zou willen "prutsen", terwijl het net de bedoeling is die beter te doen aansluiten bij de echte evolutie van de levenskost.


Ook Tobback vindt dat de vakbonden niet helemaal eerlijk zijn: "Wij hebben hen altijd gezegd dat ze aan hun leden moesten uitleggen dat er dan niet veel ruimte zou zijn om te onderhandelen over loonsverhogingen daarbovenop", aldus de SP.A-voorzitter. "Ik heb niet de indruk dat ze dat gedaan hebben."

Beide socialistische voorzitters tonen wel enig begrip voor de woede van de bonden, zeker in crisistijden. Al herhaalt Tobback nog eens dat hij de forse kritiek op minister van Werk Monica De Coninck "niet kan goedkeuren". Al bij al is dit immers "de meest sociale regering van heel Europa", besluit hij. (Belga/TE)

Onze partners