Socialistische vakbond daagt overheid voor rechter voor Copernicuspremie

27/12/10 om 18:16 - Bijgewerkt om 18:16

Zo'n 2.000 à 3.000 agenten van de lokale en federale politie stappen naar de rechter om de Copernicuspremie te eisen.

Socialistische vakbond daagt overheid voor rechter voor Copernicuspremie

© Belga

Dat is de aanvullende vakantiepremie waarop alle federale ambtenaren recht hebben sinds het KB van 10 juli 2002, behalve de operationele politieagenten. Dat meldt de VRT en is bevestigd door Rudy Janssens van ACOD politie.

Het Koninklijk Besluit van 2002 bepaalt dat het vakantiegeld 92 procent van het maandelijkse loon bedraagt. Bedoeling was om het vakantiegeld voor ambtenaren op te trekken tot het niveau van de privésector.

Eerder dit jaar stapte de kleinere vakbond Sypol al naar de rechter en kreeg gelijk. De rechtbank van eerste aanleg besliste dat de regering alle niet-betaalde premies sinds 2002 aan de gedupeerde agenten moet uitbetalen. In totaal gaat het om een bedrag van 370 miljoen euro, gemiddeld zo'n 10.600 euro per agent.

Nu spant ook de socialistische vakbond een proces aan tegen de federale overheid en tegen de 196 politiezones van het land. Als de federale politie de premies ten belope van 10.600 euro moet uitbetalen, gaat het om een vijfde van haar jaarbudget.

De zaak wordt in januari ingeleid bij de rechtbanken van eerste aanleg, maar volgens advocaat Werner Daem ziet het er hoopvol uit. "De agenten hebben er recht op", klinkt het.

Lees meer over:

Onze partners