Sociale woning niet meer voor het leven

04/08/14 om 07:33 - Bijgewerkt om 07:33

De nieuwe Vlaamse regering maakt komaf met levenslange huurcontracten voor sociale woningen. Wie voor overlast zorgt of te veel verdient, kan uitgewezen worden. 'De overheid moet een springplank bieden, geen hangmat', klinkt het.

Sociale woning niet meer voor het leven

Liesbeth Homans © BELGA

Gedaan met levenslange huurcontracten voor sociale woningen, zo besluit de nieuwe Vlaamse regering. Wie voor overlast zorgt of te veel verdient, kan uitgewezen worden. 'De overheid moet een springplank bieden, geen hangmat', klinkt het in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Wie ooit aan de voorwaarden voldeed om een sociale woning te huren, kan in Vlaanderen niet uit zijn huis gezet worden zodra zijn inkomen stijgt. Open VLD is al jaren vragende partij om daar komaf mee te maken, maar SP.A stond steeds op de rem. Levenslang wonen is een recht en zorgt voor een zekere sociale mix in sociale wijken, vond de vorige minister van Wonen Freya Van den Bossche.

Haar opvolgster Liesbeth Homans (N-VA) steunt de liberalen nu echter in hun vraag om het kaderbesluit 'Sociale Huur' te herschrijven. 'We evolueren naar een systeem zoals op de private markt, met 3-6-9-contracten en tussentijdse evaluaties', aldus Homans. 'Dat moet het mogelijk maken om contracten te beëindigen als huurders voor zware overlast zorgen of een bepaalde financiële draagkracht bereikt hebben.'

Wie nu al een sociale woning huurt, moet niet vrezen uit zijn woning gezet te worden. 'We gaan niet raken aan lopende contracten', besluit Homans. (Belga/WB)

Onze partners