Sociale woning krijgen wordt makkelijker

16/11/12 om 05:04 - Bijgewerkt om 05:04

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) wil de inkomensgrenzen voor sociale woningen versoepelen. Ook mensen met een iets hoger inkomen zullen er één kunnen krijgen.

Sociale woning krijgen wordt makkelijker

© Reuters

Mensen met een job komen amper nog in aanmerking voor een sociale huurwoning. Wie een job met loon van 1.300 euro netto aanvaardt, overschrijdt al de inkomensgrens.

Sociale woningen zijn met andere woorden een werkloosheidsval. Wie een laaggeschoolde job aanvaardt, wordt veelal van de wachtlijsten geschrapt en moet zich dan tot de private huurmarkt wenden.

Gettovorming

Van den Bossche wil daarom de inkomensgrenzen met 13 procent optrekken. Voor alleenstaanden wordt het een jaarinkomen van 22.387 euro tegenover 19.796 euro nu, voor samenwonenden wil de minister de drempel optrekken van 29.694 naar 33.580 euro.

Door deze ingreep zouden de laagste tien procent inkomens in heel Vlaanderen in aanmerking komen voor een sociale woning. Met de maatregel wil de minister ook voor een betere sociale mix in de sociale woonwijken zorgen.

"Met de huidige inkomensgrenzen scheppen we getto's, waar alleen nog mensen zonder een job wonen. Dat is slecht voor de betrokkenen en is dodelijk voor het maatschappelijk draagvlak van sociale huisvesting."

Wachtlijsten

Van den Bossche erkent dat de ingreep ook langere wachtlijsten zal veroorzaken. "Dan weerspiegelen ze tenminste de werkelijke nood aan sociale woningen." (Belga/TV)

Onze partners