Sociale partners bieden Di Rupo hun hulp aan

30/08/10 om 14:05 - Bijgewerkt om 14:05

De preformateur heeft de sociale partners maandagnamiddag ontvangen.

Preformateur Elio Di Rupo heeft maandagnamiddag de sociale partners ontvangen. Achteraf verklaarden ze bereid te zijn om desgevallend mee te helpen zoeken naar een uitweg uit de politieke impasse

De koning had Di Rupo zondagavond gevraagd specifiek verder te werken rond Brussel-Halle-Vilvoorde, de herfinanciering van Brussel en de financieringswet, maar ook om de sociale partners bijeen te brengen 'om met hen te spreken over de materies die hen meer direct aanbelangen'.

Di Rupo had maandagnamiddag een ontmoeting met de sociale partners die zijn verenigd in de 'Groep van 10'. De preformateur bracht daarvoor het belang van de sociaal-economische uitdagingen in herinnering en de noodzaak voor de volgende regering om 25 miljard euro te besparen.

De zoektocht naar een institutionele oplossing is van kapitaal belang, maar de onderhandelaars hebben ook de plicht te zorgen voor een budgettaire sanering. Zonder dat zou men het land in de handen van speculanten laten, aldus de preformateur.

In een korte mededeling na de ontmoeting lieten de sociale partners weten dat ze bereid zijn te helpen zoeken naar een oplossing om uit de politieke impasse te geraken.

'De Groep van 10 heeft aangegeven dat er een oplossing moet komen om uit de impasse te geraken. Indien de sociale partners daarbij kunnen helpen, zijn zij daartoe ten gepaste tijde bereid', zo luidde het.

Cortebeeck: ongebruikelijk

ACV-voorzitter Luc Cortebeeck zei maandagochtend op Radio 1 dat het ongebruikelijk is dat de sociale partners in deze fase van de
regeringsonderhandelingen betrokken worden, al zijn er elementen in de staatshervorming die hen aanbelangen, zoals de financieringswet en de sociale zekerheid.

Cortebeeck zei zich bij zijn rol als ACV-voorzitter te houden. 'Het is in die hoedanigheid dat ik wil steunen, het gaat over inhoudelijke medewerking'.

Onze partners