Sociale inspectie slaat alarm over frauderende EU-migranten

20/09/12 om 06:51 - Bijgewerkt om 06:51

Liefst 40 procent van de EU-migranten die zeggen dat ze hier als zelfstandige werken, blijken helemaal geen zelfstandige te zijn.

Sociale inspectie slaat alarm over frauderende EU-migranten

Dat blijkt uit controles die het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen (RSVZ) sinds oktober 2010 uitvoert. "Het opengooien van de Europese grenzen zet onze sociale zekerheid in België op de helling", luidt de niet mis te verstane waarschuwing van Jean-Claude Heirman, de directeur-generaal van de sociale inspectie, in De Tijd.

Duizenden EU- migranten die zich aansluiten bij een sociaalverzekeringsfonds zijn dankzij de recente controles ontmaskerd als fictieve zelfstandigen. Ze misbruiken het statuut van zelfstandige om een verblijfsvergunning te krijgen, gezinsbijslag te ontvangen en van andere voordelen te genieten.

"En het probleem neemt niet af. Want de immigranten hebben ook vastgesteld dat het statuut van zelfstandige toegang geeft tot veel rechten. En binnenkort ook nog tot de attractieve 'verzekering wegens gedwongen stopzetting'", stelt Hubert De Clercq van het RSVZ. "Men kan het betreuren dat de politiek niet heeft geluisterd naar de signalen die we daarover vanuit het RSVZ hebben gegeven."

Heirman benadrukt dat dringend nieuwe systemen uitgewerkt moeten worden om de massale sociale fraude door EU-migranten te bestrijden. "We moeten de fraudes meteen blokkeren. Want de bedragen die we achteraf nog kunnen recupereren zijn slechts een fractie van het echte fraudebedrag", klinkt het. (Belga/TE)

Onze partners