Sociaal Verwarmingsfonds krijgt pak meer aanvragen

07/02/12 om 21:41 - Bijgewerkt om 21:41

Door de scherpe winterkoude stijgt het aantal aanvragen bij het Sociale Verwarmingsfonds sterk. 'De mensen zijn in paniek', klinkt het.

Directeur walter Kuylen van het Sociaal Verwarmingsfonds zegt aan de VRT-radio dat er een pak meer aanvragen binnenstromen nu de temperaturen onder het vriespunt duiken.

"De mensen zijn echt in paniek. Het aantal oproepen per dag neemt toe." Mensen vragen zowel hulp voor de aankoop van stookolie als voor de aankoop van aardgas. Voor aardgas komt het fonds echter niet tussen. Wie een budgetmeter heeft en met aardgas stookt, kan wel elders subsidies aanvragen. Volgens de VRT zijn ook daarvoor veel aanvragen.

Het Sociaal Verwarmingsfonds helpt mensen met lage inkomens, maar ook mensen die met schulden zitten of met een ziekte- of invaliditeitsverzekering moeten rondkomen, om de rekening te betalen.

Geen records

De koude brengt een piek in het gebruik van gas en elektriciteit met zich mee, maar voorlopig is nog geen sprake van records.

Gasnetwerkbeheerder Fluxys maakte bekend dat het gasverbruik afgelopen maandag op 1.118 GWh lag, niet ver onder het record van vorige week vrijdag: 1.165 GWh. Volgens Elia, dat het hoogspanningsnet beheerd, ligt het elektriciteitsverbruik zo'n 5 tot 10 procent hoger dan gewoonlijk. Maar ook hier is nog geen record in zicht, aldus Elia. (SD)

Onze partners