Sociaal plan Ford Genk: Wie krijgt wat?

07/03/13 om 01:58 - Bijgewerkt om 01:58

Nu de vakbonden en de directie van Ford Genk een sociaal plan klaar hebben, lekken geleidelijk ook de eerste bedragen uit: eenmalig 6800 euro en een toeslag van 2000 euro per dienstjaar.

Nadat eerder een sociaal plan werd afgesloten, krijgen de werknemers van Ford Genk en de toeleveringsbedrijven vrijdag een officieel voorstel, waarbij gewag wordt gemaakt van een éénmalige premie van 6800 euro en een toeslag van 2000 euro per dienstjaar.

Er zijn wel wat nuances, zo wordt gezegd. Aan de bedrijfspoort bij Ford Genk en op allerlei internetfora circuleren geruchten over de premies waar de werknemers zich aan mogen verwachten. De vakbonden en de directies werd nochtans zwijgplicht opgelegd, zodat officiële bedragen pas vrijdag in een personeelsvergadering zullen genoemd worden.

Indentiek bedrag voor toeleveraars

Samenvattend wordt gesteld dat de arbeiders van Ford en de toeleveringsbedrijven identiek hetzelfde bedrag krijgen. Het meest geciteerd is een éénmalige, vaste afscheidspremie van 6800 euro bruto voor alle werknemers met minder dan 20 jaar dienst.

Wie meer dan 20 jaar dienst heeft, ziet dat bedrag verdubbeld tot 13.600 euro.

Daar zou een zogenaamde 'gouden handdruk' bovenop komen van 2000 euro bruto per dienstjaar bij een vervroegd vertrek. Wie tot het einde blijft (december 2014) mag dit bedrag verhogen tot 2450 euro per dienstjaar. En dan is er nog een éénmalige premie van 3000 euro voor wie vertrekt op 1 juni 2013, als er van twee posten naar één wordt overgeschakeld.

Vrijdag officieel

Er komt ook nog een wettelijk verplichte vergoeding bij van ongeveer 153 euro per dienstjaar. Vrijdag zal blijken of deze bedragen daadwerkelijk in het voorstel zitten. (Belga/TV)

Onze partners