Sociaal conflict bij RTV ontspoort

© Belga

Bij de Kempense regionale zender RTV dagen verschillende freelancers de directie voor de arbeidsrechtbank.

Bij de Kempense regionale zender RTV komt het personeel in actie tegen jarenlange sociale misstanden. Zeker zes freelancers dagen de directie voor de arbeidsrechtbank.

Kempenaars en Mechelaars krijgen dinsdagavond maar een half journaal te zien op hun regionale zender RTV. Een aanslepend sociaal conflict is er helemaal aan het ontsporen, en een deel van het personeel voert actie.

‘Op onze redactie werken meer losse dan vaste journalisten’, zegt Katrien Lodewijckx in naam van het boze personeel. ‘Maar die doen hetzelfde werk, en minstens evenveel. De voorbije jaren regelt de directie de betaling van die losse krachten via interimdagcontracten. Sommigen blijven jarenlang zo werken’.

‘En we hebben ontdekt dat ze daarop maar 5,5 uur per dag aanrekenen, terwijl we acht uur presteren. Dat doen ze om juridische problemen te vermijden. Wij willen dat niet meer, en daarover onderhandelen we nu al een tijd, maar zonder resultaat’.

‘Eind december hebben we in een aangetekende brief met juridische stappen gedreigd, en toen klonk het plots dat we allemaal zelfstandig moesten worden. Tegelijk moesten we tekenen dat we afstapten van elke juridische actie. We kregen maar twee dagen om te beslissen.’

Jan Peeters, die bij RTV zowel het petje van hoofdredacteur als dat van directeur draagt, is karig met commentaar. ‘Er is niet veel aan de hand’, zegt hij. ‘Gewoon een meningsverschil. We hebben hen een nieuw voorstel gedaan, dat erg interessant is. Ze zouden 300 tot 500 euro netto meer gaan verdienen per maand. De bal ligt nu in hun kamp. Het klopt dat we hen vroegen om niet naar het gerecht te stappen. Maar als je samen verder wil gaan, moet dat in een positieve sfeer gebeuren.’

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) steunt de boze RTV-journalisten volledig. ‘Dit is een extreme uitwas van hoe de mediahuizen met jonge journalisten omgaan’, zegt nationaal secretaris Pol Deltour. ‘Het is echt niet mooi meer om te zien hoe het jonge talent vandaag in het vak wordt gegooid. De arbeidsvoorwaarden worden er almaar slechter op, ze worden steeds minder betaald, en men probeert dat allemaal te doen via allerlei sluipwegen’.

‘Wij vinden dat er veel te veel van interimcontracten gebruik wordt gemaakt in de sector. Er zijn zelfs mediahuizen die de jongste tijd enkel nog interim’s aanwerven, en die mensen worden ook heel lang in dat statuut gehouden. Een proefperiode mag nochtans maar zes maanden duren. We steunen het personeel van RTV dus ook als signaal naar de rest van de sector.’

Volgens Deltour is er de voorbije jaren bij RTV inderdaad heel wat onwettigs gebeurd. ‘Iemand werkt er bijvoorbeeld al vier jaar met dagcontracten. Waar zit het respect dan nog voor je jonge journalisten? Het gebeurt bij RTV ook dat contracten niet meer worden opgesteld of plots verdwenen zijn, zodat het personeel zelf moet gaan bewijzen dat ze die dag gewerkt hebben. En sommige personeelsleden worden er ook onder de barema’s van de sector betaald. Terwijl de wet verbiedt om interimkrachten minder te betalen dan hun vaste collega’s.’

Ook daarover is Jan Peeters kort. ‘Ze hebben daar zelf voor gekozen om zo te werken.’ Bij de Provincie Antwerpen, die RTV jaarlijks meer dan 370.000 euro aan subsidies toestopt, volgt men de situatie in ieder geval met argusogen. ‘Als wij een bedrijf subsidies geven, willen we natuurlijk wel dat alles er op sociaal vlak in orde is’, zegt gedeputeerde Ludo Helsen (CD&V).

Thomas Verbeke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content