Soberheid is sleutelwoord voor afscheid slachtoffers busongeval

20/03/12 om 12:33 - Bijgewerkt om 12:33

In Lommel wordt alles in gereedheid gebracht voor de afscheidsplechtigheid van de slachtoffertjes van het busongeval in Zwitserland.

Soberheid is sleutelwoord voor afscheid slachtoffers busongeval

© Belga

Om 10.30 u begint de plechtigheid in de Lommelse Soeverein Arena voor de slachtoffertjes van het busongeluk in Zwitserland. De plechtigheid zal een bezinningsmoment zijn met teksten van onder andere de familie, vrienden, de school en het stadsbestuur. Naast het Belgische koningspaar zullen ook premier Elio Di Rupo, de Nederlandse prins Willem-Alexander en prinses Maxima, de Nederlandse premier Mark Rutte en voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy aanwezig zijn in Lommel.

Buiten aan de Soeverein komt er een troostmuur, waar mensen en kinderen een boodschap of een tekening kunnen achterlaten.

Aan alle aanwezigen wordt expliciet gevraagd geen foto's of beelden in de zaal te nemen. Er zijn veertig stewards voorzien, die daarop zullen toezien. Ook aan de pers is gevraagd om geen beelden te maken van de rouwende families van de slachtoffers.

De herdenkingsplechtigheid in Lommel voor de slachtoffers van het busdrama in Zwitserland wordt woensdag live uitgezonden door VRT en vtm.

'Soberheid moet centraal staan'
Dany Verstraeten doet voor vtm de verslaggeving van de plechtigheid. Verstraeten benadrukt dat soberheid in de uitzending zal vooropstaan. "We zullen diverse verslaggevers ter plaatse hebben, maar het sleutelwoord in elk gesprek, in elk woord, in elke waarneming en observatie moet en zal soberheid zijn."

Verstraeten vertelt dat er vermoedelijk ook gastsprekers in de studio aan het woord zullen worden gelaten, maar "momenteel is nog niets bekend over namen".

De plechtigheid wordt uitgezonden door alle Vlaamse zenders en is te volgen via Knack.be.(INM)

Lees meer over:

Onze partners