'Snelrechtbank na zomer in voege' (Annemie Turtelboom)

02/08/13 om 15:37 - Bijgewerkt om 15:37

'Na de zomer worden de snelrechtbanken die kleine misdrijven onmiddellijk behandelen, ingevoerd', aldus minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD).

De snelrechtbanken gaan na de zomer in voege. Dat heeft Justitieminister Annemie Turtelboom (Open VLD) gezegd tijdens een werkbezoek aan de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen.

De snelrechtbanken moeten kleine misdrijven behandelen waarvan de dader de feiten bekend heeft of op heterdaad betrapt is. Elk toekomstig gerechtelijk arrondissement krijgt er een.

De minister bezocht het justitiepaleis van Antwerpen. In het cellenblok kreeg ze informatie over de samenwerking tussen de politie en het veiligheidskorps.

Schaalvergroting moet justitie efficiënter maken

Vanaf april volgend jaar treedt de justitiehervorming in werking. Dan worden de huidige 27 gerechtelijke arrondissementen teruggebracht tot twaalf. Die schaalvergroting moet justitie efficiënter maken. Rechtbanken zullen zich ook meer kunnen specialiseren.

"We zullen expertise kunnen centraliseren. Het heeft weinig zin om bijvoorbeeld ook in Turnhout een rechter te hebben die gespecialiseerd is in maritiem recht. Die kan beter in Antwerpen werken", aldus Turtelboom. (Belga/AVE)

Onze partners