Snelheidsduivel met bedrijfswagen 'krijgt binnenkort boete zelf toegestuurd'

07/07/15 om 04:50 - Bijgewerkt om 04:49

Chauffeurs kunnen vanaf 16 september niet langer ongestraft te snel rijden met een bedrijfswagen. Dankzij een nieuwe databank zal de boete rechtsreeks naar de vaste bestuurder gaan.

Snelheidsduivel met bedrijfswagen 'krijgt binnenkort boete zelf toegestuurd'

Jacqueline Galant (MR), minister van Mobiliteit © BELGA

Dat melden De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De bedrijfswagens zijn in België goed voor een kwart van de snelheidsboetes, hoewel ze slechts vijftien procent van alle wagens op onze wegen uitmaken. Dat is, schrijven de kranten, deels te verklaren doordat een bedrijfswagen doorgaans meer kilometers aflegt dan een gemiddelde gezinswagen, maar ook denken vele bestuurders dat de baas de boete wel zal betalen. Zes procent van de bestuurders van bedrijfswagens betalen hun boetes nooit zelf.

En door een achterpoortje in de wetgeving, kunnen bestuurders van leasingwagens bovendien vrijgesproken worden wanneer ze een bekeuring niet betalen, wat straffeloosheid in de hand werkt.

Rompslomp

Daarom start minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) in september een proefproject met een nieuwe databank voor leasingmaatschappijen. Daarin komen agenten voortaan te weten welk bedrijf de wagen huurt en wie de vaste bestuurder is. De boete komt dan meteen bij de overtreder terecht. Zo verliest het proces-verbaal geen bewijskracht meer voor de rechtbank. Ook zouden de leasingmaatschappijen door de nieuwe aanpak minder administratieve rompslomp hebben.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners