Smogalarm wordt zaterdag om 6 uur afgeblazen

25/01/13 om 10:51 - Bijgewerkt om 10:51

De federale wegpolitie beboet ook milieuvriendelijke automobilisten wanneer ze zich niet aan het smogalarm houden. Intussen maakte het vekeerscentrum bekend het smogalarm morgenvroeg om 6 uur af te blazen.

Moeten elektrische wagens, die geen schadelijke uitlaatgassen en minder fijn stof uitstoten, zich ook aan het smogalarm houden? Hajo Beeckman, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum, zegt dat het verbod ook voor deze automobilisten geldt. "Volgens de verkeerscode gelden de borden voor alle wagens, zonder onderscheid tussen gewone en elektrische wagens", aldus Beeckman.

Sinds donderdagochtend 6 uur is het smogalarm van kracht. Op een aantal snel- en ringwegen in Vlaanderen en Wallonië geldt daardoor een snelheidsbeperking tot 90 kilometer per uur. Bestuurders moeten hun snelheid aanpassen van zodra verkeersborden de boodschap "90 km/u SMOG" aangeven.

Als een onderscheid gemaakt zou worden tussen elektrische en gewone wagens, zou het te moeilijk zijn voor de politie om controles uit te voeren en de verkeersveiligheid te handhaven. De federale wegpolitie controleerde met bemande camera's al zo'n 25.000 auto's. Donderdag werden 1.925 wagens betrapt die te snel reden. Wie dus met een elektrische auto ook sneller dan 90 km/u reed waar dat niet mocht, kan zich aan een boete verwachten.

Het smogalarm werd ingeroepen omdat de atmosfeer te hoge concentraties fijn stof bevat. De wegpolitie zal ook vrijdag controleren op het naleven van de opgelegde snelheidsbeperking.

Het smogalarm zal in de nacht van vrijdag op zaterdag worden afgeblazen. Dat zegt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). De vaste "SMOG90" borden zullen in de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 januari onzichtbaar gemaakt worden. Zaterdagochtend vanaf 6 uur mag het verkeer op de snelweg opnieuw 120 km/uur rijden. (BELGA/CV)

Onze partners