Smogalarm van kracht: maximum 90 kilometer per uur

23/01/13 om 13:38 - Bijgewerkt om 13:38

Sinds 6 uur vandaag is het smogalarm van kracht. Op verschillende autosnelwegen en ringwegen wordt de maximumsnelheid verlaagd naar 90 kilometer per uur.

Smogalarm van kracht: maximum 90 kilometer per uur

© Belga

De concentratie fijn stof, of PM10, in de lucht is te hoog. Daarom moeten automobilisten op autosnelwegen hun snelheid temperen tot maximum 90 kilometer per uur.

Sinds donderdagochtend 6 uur is het smogalarm van kracht. Op een aantal snel- en ringwegen in Vlaanderen en Wallonië geldt daardoor een snelheidsbeperking tot 90 kilometer per uur. De bestuurders moeten hun snelheid aanpassen van zodra verkeersborden met de boodschap "90 km/u SMOG" dat aangeven. Op welke snelwegen in Vlaanderen de snelheidsbeperking geldt, wordt nagegaan op de website www.verkeerscentrum.be.

Ook in het Waalse gewest wordt de snelheid op bepaalde delen van de snelwegen tot 90 kilometer per uur beperkt. In de Brusselse binnenstad zal er donderdag en vrijdag een snelheidsbeperking tot 50 kilometer per uur gelden op de plaatsen waar normaal 70 per uur mag gereden worden. Er zullen in het hoofdstedelijk gewest ook extra snelheidscontroles plaatsvinden.

De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) ging tot die maatregel over wegens de hoge concentratie fijn stof (PM10) in de lucht. In de drie gewesten werden gemiddelde concentraties van meer dan 70 microgram per kubieke meter verwacht, die dat cijfer zal de komende dagen vermoedelijk nog niet naar beneden gaan. De kans is
groot dat die limiet ook donderdag en vrijdag wordt overschreden. Voor zaterdag is de situatie nog onduidelijk, maar voor zondag verwacht de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) wel een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit.

De politie zal extra snelheidscontroles uitvoeren om na te gaan of het smogalarm wordt nageleefd. (Belga/EA/SD)


Lees meer over:

Onze partners