Smogalarm is donderdag en vrijdag van kracht

12/03/14 om 11:47 - Bijgewerkt om 12:19

Donderdagochtend om 6 uur gaat het smogalarm van kracht. Dat laten het Vlaams Verkeerscentrum en de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) weten. In Vlaanderen en Wallonië geldt donderdag en vrijdag bijgevolg een snelheidsbeperking tot 90 km/u op een aantal snel- en ringwegen.

Smogalarm is donderdag en vrijdag van kracht

Smogalarm © BELGA

De bestuurders moeten hun snelheid aanpassen van zodra verkeersborden met de boodschap '90 km/u SMOG' dat aangeven. Op welke snelwegen in Vlaanderen de snelheidsbeperking geldt, wordt aangegeven op de website www.verkeerscentrum.be.

Ook in het Waalse gewest wordt de snelheid op bepaalde delen van de snelwegen tot 90 kilometer per uur beperkt. In de Brusselse binnenstad zal er donderdag en vrijdag een snelheidsbeperking tot 50 kilometer per uur gelden waar normaal 70 kilometer per uur mag gereden worden. Er zullen extra snelheidscontroles plaatsvinden, luidt het.

Het smogalarm geldt donderdag 13 en vrijdag 14 maart. Op basis van de laatste metingen en voorspellingen is de kans groot dat donderdag en vrijdag in de drie gewesten de fijnstofconcentraties hoger zullen zijn dan de alarmdrempel van 70 microgram/m³. Vanaf zaterdag verwacht Ircel dan een verbetering van de luchtkwaliteit.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling, krijgen de raad geen ongewone lichamelijke inspanningen te doen. Iedereen wordt verder aangeraden zoveel mogelijk langdurige fysieke inspanningen te vermijden. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners