Smet zal 1.300 extra leerkrachten aanwerven

Vanaf september 2012 komen er in het kleuteronderwijs en het lager onderwijs 1.300 extra leerkrachten bij. Dat moet een einde maken aan de overvolle klassen.

Door de aanwerving van 1.300 mensen zal het aantal leerkrachten in het lager onderwijs met 1,6 procent en in het kleuteronderwijs met 8,2 procent toenemen.

Het plan zou ervoor moeten zorgen dat er gemiddeld één voltijdse kracht per 16,2 kleuters zal zijn. Momenteel is er één juffrouw voor 17,5 kleuters. In het lager onderwijs zal er één voltijdse kracht voor 16,8 leerlingen zijn.

Smet: ‘Maximaal 20 leerlingen per klas’ Als absolute bovengrens geldt 18,5 leerlingen per leerkracht. In de praktijk kan dat iets hoger liggen omdat turnleerkrachten en zorgleerkrachten geen eigen klas hebben, maar volgens Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) zullen de scholen de mogelijkheden hebben om klassen van maximaal twintig leerlingen samen te stellen.

Aan het hervormingsplan van Smet hangt een prijskaartje van 52,7 miljoen euro per jaar extra. De eerste drie jaren kosten overgangsmaatregelen nog eens 5,3 miljoen euro.

Werkgroep Kleuterscholen ‘niet overtuigd’

De Werkgroep Kleuterscholen, die in het verleden al meermaals uithaalde naar de gebrekkige aanpak van overvolle kleuterklassen in Vlaanderen, is niet overtuigd door de beslissing van Smet om het financieringssysteem om te gooien en zo 1.300 nieuwe leerkrachten aan te trekken. Woordvoerder Guido Sauwens toonde zich woensdagochtend op de
VRT-radio tevreden dat minister Smet ‘eindelijk toegeeft’ dat de kleuterklassen in Vlaanderen overvol zitten.

Toch plaatst hij kanttekeningen bij de nieuwe aanpak. Zo zullen sommige scholen het beter hebben, maar dreigt de extra aandacht voor kansarme kinderen andere scholen
net met minder middelen achter te laten. Minister Smet benadrukte dat hij ‘de witte scholen of scholen waar sterke kinderen zitten niet zal laten betalen voor dit systeem. Al
moest de SP.A-minister toegeven dat sommige scholen ’toch een beetje achteruit zullen gaan’.

Om dat te compenseren trekt hij tijdens een overgangsperiode van drie jaar nog eens 17 miljoen euro uit. Smet blijft in elk geval wel achter de nieuwe financiering staan.
Dat scholen met veel kansarme kinderen meer middelen krijgen, noemt hij ‘een kwestie van eerlijkheid, rechtvaardigheid en solidariteit’. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content