Sluiten of niet, Ford Genk wil nieuwe milieuvergunning

21/02/13 om 04:45 - Bijgewerkt om 04:45

Ford heeft bij de provincie Limburg een nieuwe milieuvergunning aangevraagd voor de fabriek in Genk. Het bedrijf moet wel, want de huidige vergunning loopt af op 8 juli.

Er is opnieuw een milieuvergunning voor 20 jaar aangevraagd, ondanks de sluiting van Ford Genk eind 2014, schrijven het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen. Er is wel geprobeerd een beperkte hervergunning van anderhalf jaar aan te vragen, maar dat bleek technisch niet haalbaar.

Milieu-effectenrapport

De voorbereiding van de nieuwemilieuvergunning is overigens al een hele tijd aan de gang. Een vergunning voor een autofabriek is MER-plichtig en daarom is in 2011al een project-milieueffectrapport opgemaakt.

Tijdens het openbaar onderzoek in maart 2011 is er geen enkel bezwaar binnengekomen. Toen al was er sprake van een afname van de productiecapaciteit van 350.000 tot 280.000 wagens. Nu de fabriek gesloten wordt, zijn die cijfers nog drastisch naar beneden geschroefd.

Ook de verkoop van de Genkse Ford-modellen is in mekaar gestuikt, maar desondanks wil Ford tot eind volgend jaar auto's blijven assembleren in Genk. Om deze zomer niet volledig stil te vallen, is er dus een nieuwe milieuvergunning nodig.

Informatievergadering

Eenmaal de aanvraag volledig verklaard is, zal de stad Genk een openbaar onderzoek en een informatievergadering organiseren. Dat gebeurt vermoedelijk in maart. De stad moet dan een advies geven en de bestendige deputatie beslist uiteindelijk of Ford de vergunning krijgt. (Belga/TV)

Onze partners