Slimme handel in pillen jaagt prijs onnodig omhoog

15/09/17 om 04:58 - Bijgewerkt om 04:58

Bron: Belga

Er komt strenger toezicht op de prijs van geneesmiddelen. Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) duldt niet langer dat producenten bij hun prijs­aanvraag bewust vaag blijven over hun ­reële kosten. De administratie krijgt nu het recht de boekhouding op te vragen. ­

Slimme handel in pillen jaagt prijs onnodig omhoog

© Belga

De maatregel komt er nadat is gebleken dat goedkope geneesmiddelen uit het buitenland hier soms als dure merkgeneesmiddelen op de markt komen, schrijft Het Nieuwsblad vrijdag.

'Producenten moeten voor elk geneesmiddel een prijsaanvraag indienen, maar in de praktijk bevatten die aanvragen soms onvoldoende informatie over de ­reële kosten. De ambtenaren van de FOD Economie krijgen daarom vanaf 1 oktober het recht om de boekhouding en de registers in te kijken', zegt Kris Peeters.

De maatregel komt er nadat een polemiek is ontstaan over 'de parallelle import van geneesmiddelen.' Uit onderzoek van het Frans­talige tijdschrift Médor blijkt dat 80 procent van de ­geïmporteerde geneesmiddelen in de apotheek minstens even duur is als het geneesmiddel voorzien voor de Belgische markt. In het blad klaagt een specialiste van de FOD Economie over 'verzonnen kosten' bij de prijsaanvragen, en over 'bewuste vaagheid.' Daar wil Peeters nu dus komaf mee maken.

Lees meer over:

Onze partners