Slag bij Waterloo: ‘We vieren geen slag, maar de verzoening’

© Belga

Aan de voet van de Leeuw van Waterloo is de Slag bij Waterloo herdacht, dag op dag tweehonderd jaar na de finale nederlaag van Napoleon. Voor premier Charles Michel wordt echter niet zozeer de slag, maar wel de verzoening gevierd.

“De vijanden van gisteren zijn op politiek, economisch en diplomatiek vlak de meest hechte bondgenoten geworden”, sprak hij in aanwezigheid van de afstammelingen van de legeraanvoerders uit 1815. “Elk slagveld is doordrenkt van het bloed. Waterloo is geen uitzondering. Maar, zoals men zegt: chaos creëert schoonheid. Wat we moeten herdenken in Waterloo is het groeiende belang van de Europese gemeenschap”, klonk het. “Napoleon, dat is de imperialistische droom. Maar is het ook niet al een vorm van Europese droom?”.

Een symbolische handdruk tussen de afstammelingen van de legeraanvoerders bezegelde die boodschap verderop in de ceremonie. De plechtigheid werd bijgewoond door Koning Filip en koningin Mathilde, het Nederlandse koningspaar, de groothertog en de groothertogin van Luxemburg en de Britse prins Edward.

Langs Franse kant nam niet enkel de ambassadeur de honneurs waar, maar ook prins Jean-Christophe Napoléon Bonaparte, een achter-achter-achter-achterneef van de in Waterloo verslagen keizer. Net als afstammelingen van de andere legeraanvoerders, inclusief de hertog van Wellington.

Horror

Premier Michel stond nadrukkelijk stil bij de horror van de Slag bij Waterloo. Met meer dan 12.000 doden en 40.000 gewonden ging het om een van de bloedigste dagen uit de militaire geschiedenis. De “Europese droom” heeft op het continent intussen vrede en welvaart gebracht, maar elders in de wereld woedt de oorlog voort, zo keek Michel tot slot over de Europese grenzen heen. “Wat we moeten herdenken, is de boodschap van vrede, harmonie en eendracht.”

Na Michel nam onder meer Frans Timmermans als ondervoorzitter van de Europese Commissie nog het woord, werden er bloemen neergelegd en een minuut stilte gehouden. Waarna een reeks kanonschoten, de Europese hymne, de Brabançonne en enkele muzikale marsen de plechtigheid afrondden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content