Slachtoffers pedopriesters weten niets van schadevergoeding

11/12/11 om 12:37 - Bijgewerkt om 12:37

De Werkgroep Mensenrechten in de Kerk, die naar eigen zeggen 500 slachtoffers van seksueel misbruik door priesters vertegenwoordigt, heeft geen weet van schadevergoedingen die zouden zijn uitbetaald.

Heel wat Belgische slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk fronsen de wenkbrauwen bij het commentaar van de advocaat van de Belgische bisschoppen, Paul Quirynen. Die beweerde namelijk dat de Belgische bisschoppen en oversten in alle stilte de slachtoffers financieel zouden willen vergoeden. Dat meldde Linda Opdebeeck, de voorzitter van de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk, zondag in een persbericht.

Geen schadevergoeding

"Als Werkgroep Mensenrechten in de Kerk moeten wij bekennen dat van enige schadevergoeding van de ongeveer 500 mensen die met hun dossier in contact getreden zijn met onze werkgroep, er niet één bij is waarin zo'n bemiddeling met een bisschop of overste de laatste jaren tot enig resultaat heeft geleid", luidt het.

"Ofwel weten we het niet, ofwel bestaat het gewoon niet, ofwel heeft Quirynen het nog over een tiental oude dossiers uit de eerste periode van de Commissie-Halsberghe van voor 2005", aldus Opdebeeck.

De Werkgroep stelt dat in geen enkel dossier van seksueel misbruik binnen de Kerk recentelijk enige bisschop of overste, noch één van hun advocaten, stappen zette naar slachtoffers die resulteerden in een financiële vergoeding.

Arbitragecommissie

De Werkgroep vermoedt dat meester Quirynen, als advocaat van de Belgische bisschoppen, de slachtoffers zoveel mogelijk probeert af te raden de gerechtelijke wegen te volgen alsook hun hoop te stellen op de opvolgingscommissie van de parlementaire commissie, de zogenaamde "arbitragecommissie".

"Van enige openbare en systematische aanpak van de Belgische bisschoppen en oversten hebben de slachtoffers nog niets gehoord", besluit Opdebeeck. (Belga/EE)

Onze partners