'Slachtoffers hebben geen recht op beroep tegen vrijlating Michelle Martin'

23/08/12 om 16:13 - Bijgewerkt om 16:13

De kans is groot dat de ex-vrouw van Marc Dutroux volgende week vrijkomt.

Het beroep van de burgerlijke partijen tegen de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank van Bergen om Michelle Martin vervroegd vrij te laten, is "onontvankelijk of ongegrond". Dat staat in het advies van de advocaat-generaal van Cassatie, Raymond Loop, zo meldt de Franstalige krant Le Soir.

Loop argumenteert dat de burgerlijke partijen, volgens de wet op de strafuitvoeringsrechtbanken, niet het recht hebben beroep aan te tekenen. "Om beroep bij het Hof van Cassatie aan te tekenen, volstaat het niet een belang te hebben bij de beslissing, maar moet het normalerwijze om een proces gaan."

De advocaat-generaal stelt namelijk dat de slachtoffers geen partij zijn in de procedure voor de strafuitvoeringsrechtbanken. "Het slachtoffer komt niet tussen in het debat over het al dan niet toekennen van een voorwaardelijke invrijheidstelling, maar enkel bij de voorwaarden die in zijn voordeel aan de veroordeelde opgelegd kunnen worden."

Dinsdag vrij?Aangezien het Hof van Cassatie meestal het advies van de advocaat-generaal volgt, is de kans groot dat Michelle Martin op 28 augustus, wanneer het cassatieberoep behandeld wordt, voorwaardelijk vrij wordt gelaten.

In het andere (minder waarschijnlijke) geval wordt het vonnis van de strafuitvoeringsrechtbank van Bergen verbroken en moet Michelle Martin later voor een andere strafuitvoeringsrechtbank verschijnen.

Europees Hof voor Rechten van Mens

Meester Georges-Henri Beauthier, de raadsman van Jean-Denis Lejeune en Laetitia Delhez, overweegt om het dossier voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg te brengen, als het Hof van Cassatie het beroep van zijn cliënten zou verwerpen. Daar zal hij pleiten dat zijn cliënten geen eerlijk proces kregen, aangezien de Belgische wet hen niet toelaat aan alle debatten voor de strafuitvoeringsrechtbank deel te nemen.

"We zullen voor Cassatie pleiten en zien of het Hof het advies van de advocaat-generaal volgt. Het is evenwel mogelijk dat het Hof zich beroept op de rechtspraak. Het Hof hoeft het advies van de advocaat-generaal niet te volgen", besluit de advocaat.

'Duidelijk dat cassatieberoep geen zin had'

Voor Paul Marchal, de vader van de vermoorde An, was het vooraf al klaar en duidelijk dat het geen zin had om als slachtoffer beroep aan te tekenen bij het Hof van Cassatie.

"Ik had het laten bevragen en ik wist bij voorbaat dat het wettelijk niet kon. Het zou bovendien veel geld gekost hebben en daarom heb ik ook afgezien van het cassatieberoep. We gaan nu bekijken of we eventueel naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg stappen. Daar kan ik nu nog niet op antwoorden", zei Marchal. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners