Slachtoffer Van Temsche was toch nanny en geen huishoudhulp

14/10/13 om 14:24 - Bijgewerkt om 14:35

De door Hans Van Temsche vermoorde Oulematou Niangadou (25) was wel degelijk de kinderoppas van de familie Drowart en geen huishoudhulp. Oulematou's dochtertje heeft daardoor recht op een schadevergoeding van 3.267 euro per jaar.

Slachtoffer Van Temsche was toch nanny en geen huishoudhulp

Oulematu en Luna © Belga

De in 2006 vermoorde Oulematou Niangadou (25) was wel degelijk de kinderoppas van de familie Drowart en niet een huishoudhulp, zoals het Fonds voor Arbeidsongevallen z had voorgehouden.

Dat betekent dat het Fonds het dochtertje van Oulematou jaarlijks 3.267,89 euro moet uitbetalen. Het totaalbedrag zou, met de gerechtelijke intresten bij, tot 50 tot 60.000 euro kunnen oplopen. Het Fonds mag dat geld terugvorderen bij de familie Drowart, die niet verzekerd was tegen arbeidsongevallen.

Oulematou werkte voor het echtpaar Drowart. Ze was op 11 mei 2006 met hun dochtertje Luna (2) gaan wandelen toen Hans Van Themsche hun pad kruiste en hen dood schoot. Aangezien hij financieel onvermogend is, klopten de nabestaanden van Oulematou bij het Fonds aan om een schadevergoeding te krijgen voor haar dochter Bintou, die 6 jaar was op het moment van de feiten.

Geen opleiding

Het Fonds betwistte dat het om een arbeidsongeval ging, maar kreeg vorig jaar ongelijk van het arbeidshof. Daarna wierp het Fonds plots op dat Oulematou geen kinderoppas was, omdat ze daar geen opleiding voor gevolgd had en ook huishoudelijke taken verrichtte. Het Fonds meende dat ze eerder een dienstbode was, waardoor het Bintou jaarlijks 'slechts' 2.482 euro zou moeten uitbetalen.

Op basis van de verklaring die de moeder van Luna aflegde bij de inspectie van het Fonds, oordeelde het arbeidshof dat de zorg van Luna Oulematous hoofdtaak was en de kleine huishoudelijke taken bijzaak waren. Het Fonds moet Bintou, die intussen 13 is, bijgevolg nu al 22.875 euro betalen plus intresten voor de periode sinds de feiten. Daar komt vanaf nu jaarlijks 3.267,89 euro bij tot haar 18 of tot ze haar eventuele verdere studies beëindigd heeft. (Belga/AVE)

Onze partners