Slachtoffer explosie op militair schietterrein overleden

22/08/12 om 11:51 - Bijgewerkt om 11:51

Eén van de slachtoffers van de explosie op het militair schietterrein in Helchteren is overleden.

Het ministerie van Defensie meldt dat één van de slachtoffers van de explosie op het militair schietterrein in Helchteren overleden is. Het gaat om een 47-jarige adjudant. Hij laat een vrouw en een zoon na.

Bij de explosie vielen zeven zwaar gewonden. Een militair is nog in kritieke toestand.

De ontploffing deed zich voor aan de Pampa Range op het schietterrein van de luchtmacht aan de Sonnisstraat in Helchteren (Houthalen-Helchteren).

Steekvlam

Tijdens het vernietigen van buskruit - een routine-operatie, ging het plots gruwelijk mis. Om een nog onbekende reden vatte het buskruit vuur en er ontstond een metershoge steekvlam.

Zeven militairen van de ontmijningsdienst DOVO werden daarbij zwaar verbrand. Twee waren in levensgevaar. Eén van hen is overleden.

'De minister van Defensie, Pieter De Crem, en de chef Defensie, generaal vlieger Gerard Van Caelenberge, bieden de familie, kennissen en collega's van DOVO hun oprechte medeleven aan,' heeft een woordvoerder van Defensie gemeld.

Rampenplan

Het medisch interventieplan Limburg (MIL) werd afgekondigd, waardoor verschillende hulpdiensten naar de plaats van de explosie zijn uitgerukt. De drie zwaarst verbrande militairen werden met een helikopter overgevlogen naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek.

Het is nog niet duidelijk wat de ontploffing veroorzaakt heeft. Zelfontbranding wordt zo goed als uitgesloten.

Pampa Range is het schietveld waarop oefenbommen gedropt worden door zowel Belgische vliegtuigen als door NAVO-luchtmachten. (EE)

Onze partners