"Slaagkansen Beke hangen af van N-VA en PS"

02/03/11 om 16:01 - Bijgewerkt om 16:01

De koning heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke belast met een onderhandelingsopdracht. Hij moet een communautair akkoord voorbereiden en krijgt daarbij schijnbaar geen deadline opgelegd.

"Slaagkansen Beke hangen af van N-VA en PS"

© Belga

Koning Albert II heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke woensdag belast met een onderhandelingsopdracht. Hij moet een akkoord over de staatshervorming voorbereiden en krijgt daarbij schijnbaar geen deadline opgelegd.

Beke werd om 14u30 op het kasteel van Laken ontvangen. De audiëntie duurde ongeveer een uur. Na afloop verspreidde het paleis een summier communiqué waarin staat dat de CD&V-voorzitter gaat onderhandelen om een communautair akkoord voor te bereiden.

FormateurOp een persconferentie na afloop van zijn audiëntie op het Paleis zei Beke dat hij bij het uitvoeren van zijn opdracht initiatieven zal nemen "in bevoorrechte samenspraak" met N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo.

Hij kan naar eigen zeggen enkel in zijn opdracht slagen indien bij "alle negen betrokken partijen" (N-VA, PS, CD&V, MR, SP.A, Open VLD, CDH, Ecolo en Groen!) de vaste wil bestaat om actief mee te werken aan het zoeken naar oplossingen. "Discretie, vertrouwen en verantwoordelijkheid zijn daarbij de sleutelwoorden", aldus nog Beke.

Beke zei dat hij in de komende periode voldoende vooruitgang wil boeken, zodat na hem een formateur de fakkel kan overnemen om definitief een akkoord over de staatshervorming en over de vorming van een nieuwe federale regering te sluiten.

DeadlineNet zoals Bekes voorganger, informateur Didier Reynders (MR), beperkt de opdracht van de CD&V'er zich ook tot het louter communautaire. Over sociaal-economische thema's wordt niets gezegd.

Opvallend is ook dat de mededeling, in tegenstelling tot bij de informatieopdracht van Reynders, niets vermeldt over een timing. Dat betekent dat Beke geen deadline krijgt opgelegd en dus zijn tijd mag nemen.

"Loodzware opdracht"
Bij CD&V wordt niet al te optimistisch gereageerd op de onderhandelingsopdracht voor Beke. "Wij kunnen ook geen wonderen verrichten", zei Vlaams minister-president Kris Peeters aan Belga. "De slaagkansen hangen af van de wil van de andere partijen, N-VA en PS in de eerste plaats, om tot een oplossing te komen".

Peeters hoopt dat Beke de tijd krijgt die nodig is om zijn opdracht af te maken. Verkiezingen zouden volgens hem geen oplossing brengen: "De problemen na de verkiezingen zouden dezelfde zijn als die ervoor".

Vlaams CD&V-parlementslid Eric Van Rompuy zegt dat CD&V "in deze omstandigheden niet anders kon dan verantwoordelijkheid op te nemen". Hij spreekt van een "loodzware opdracht" en een "risico" voor zijn partij.

Onze partners