SKEPP geeft 1 miljoen euro aan ‘paranormaal begaafden’

De Studiekring voor de Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale, geeft 1 miljoen euro aan wie kan aantonen over paranormale vermogens te beschikken.

SKEPP, de Studiekring voor de Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale, reikt de Sisyphusprijs uit, ter waarde van 1 miljoen euro, aan wie kan aantonen dat hij over paranormale vermogens beschikt of claims hard kan maken die onmogelijk zijn volgens de huidige wetenschappelijke kennis. Dat meldt SKEPP in een persbericht.

“Enkel beweringen waarvan het resultaat objectief kan vastgesteld worden, komen in aanmerking voor de test”, aldus SKEPP. “Elke test moet zo opgevat worden dat het resultaat duidelijk is en niet vatbaar is voor enige betwisting, of dat erover moet gestemd worden.”

Enkele beweringen komen niet in aanmerking voor de test, waaronder beweringen van religieuze aard, beweringen over het beïnvloeden van
het weer of klimaat, handelingen die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid, genezing van ziekten en gebreken en goocheltrucs.

De Sisyphusprijs is het resultaat van een samenwerking tussen Europese sceptische bewegingen. In de Verenigde Staten kunnen mensen met
paranormale gaven beroep doen op de Randi prijs van 1 miljoen dollar (777.000 euro).

Zesde Vijs

Jaarlijkse keert Skepp de Zesde Vijs uit aan wie zich in hun ogen ‘verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve kennis inzake pseudowetenschap en het paranormale’. Wie zich daarentegen ‘het laatste jaar bijzonder onkritisch heeft opgesteld en de popularisering van kennis en wetenschap totaal verkeerd heeft begrepen’ wordt in de – geheel denkbeeldige – Skeptische put gegooid. (Belga/SD)

Alle informatie is terug te vinden op www.skepp.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content