Sjeik veroordeelt Sharia4Belgium op moslimbeurs

30/09/12 om 08:59 - Bijgewerkt om 08:59

Op het debat op de allereerste moslimbeurs in het land veroordeelde een controversieel genoemde sjeik Sharia4Belgium: 'Ze verpesten het leven van alle moslims die vreedzaam willen leven'

Sjeik veroordeelt Sharia4Belgium op moslimbeurs

© Belga

Op de allereerste moslimbeurs van Brussel werd het debat aangegaan over de verschillende aangekondigde sprekers die de voorbije week voor opschudding zorgden. Moslimintellectueel Tariq Ramadan verdedigde tijdens het debat "Moslims: tussen tekst en context" de Saoedische sjeik Issam Al-Bachir. De voorbije week hekelde MR-Kamerlid Dennis Ducarme de komst van Issam Al-Bachir. De sjeik behoort volgens Ducarme tot diegenen die "niet twijfelen om zelfmoordaanslagen te promoten". Op de moslimbeurs keerde die zich echter, aldus De Standaard, tegen Sharia4Belgium.

Al-Bachir opende het debat. Hij wees op de gemeenschappelijke waarden door de interactie tussen de islam en de Europese maatschappij, waarden zoals tolerantie met respect voor het diverse gedachtegoed dat de mensheid bepaalt, en het verwerpen van elke vorm van geweld. De sjeik haalde uit naar Sharia4Belgium, meldt De Standaard. Die extremisten verpesten volgens de sjeik het leven voor alle moslims dir vreedzaam in België willen leven.

Volgens moslimintellectueel Tariq Ramadam, die de voorbije week in de kranten ook controversieel werd genoemd, is sjeik Al-Bachir een vertegenwoordiger van de middelste weg. Ramadan hekelde de 'doofheid' van de media tegenover wat echt gezegd wordt. "De onwetendheid van journalisten wekt vandaag verdeeldheid op."

Ramadan, die in Genève woont en les geeft aan de universiteit, is controversieel in die zin dat sommigen hem zien als een wolf in schaapsvacht. Hij pleit voor een Europese islam en werkte van 2007 tot 2009 voor de stad Rotterdam als bruggebouwer. Dat ging echter niet zonder enkele incidenten, waarna de samenwerking verbroken werd. Ramadan is de kleinzoon van de Egyptische stichter van de Moslimbroederschap en auteur van verschillende boeken, waarin hij onder meer die Europese islam en verdraagzaamheid predikt. Ramadan ziet de tegenstand als wrevel om een islamintellectueel die zich niet afkeert van zijn identiteit.

Ramadan: 'Geen sprake van islamiseren Belgische maatschappij, wel rechtvaardiger te maken'

Hij veroordeelde de extremen en pleitte voor een Europese islam. Ook pleitte hij voor een hervorming van de Belgische maatschappij. "Er is geen sprake van die te islamiseren, maar van de maatschappij rechtvaardiger te maken."

Waar sjeik Al-Bachir zich voorstander toonde van een wet tegen blasfemie is Tariq Ramadan geen voorstander van zo'n wettelijk verbod en pleit hij voor de vrijheid van meningsuiting. Hij vindt een morele veroordeling bij dergelijke gevallen belangrijker. (Belga/SD)


Lees meer over:

Onze partners